Dorsz zapiekany z porem pod pesto z suszonych pomidorów

Dziś przedstawiamy danie dla miłośników nietypowych połączeń w kuchni. Tradycyjny pieczony dorsz nieco urozmaicony smakiem pora podsmażonego na klarowanym maśle pod pierzynką z pesto z suszonych pomidorów idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad lub kolację 🙂

Dorsz zapiekany z porem pod pesto z suszonych pomidorów (2-3 porcje)

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 12 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • masło klarowane
  • ulubione kiełki
  • szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • propozycja podania: ziemniaki i brukselka

Wykonanie:

  1. Pomidory wraz z oliwą, czosnkiem i uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika miksujemy na gładkie pesto.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (góra-dół). Jeżeli używamy filetów mrożonych rozmrażamy je i dokładnie osuszamy. Oprószamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  3. Pora myjemy i osuszamy, kroimy na plasterki. Szklimy na maśle klarowanym. Na dnie naczynia układamy zeszklone pory, następnie filety z dorsza, a z wierzchu smarujemy je pesto z suszonych pomidorów. Całość podlewamy szklanką ciepłego bulionu, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Na talerzu posypujemy kiełkami.
  4. Propozycja podania: dorsz wspaniale smakuje z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i brukselką.

Smacznego!

Paulina NaTropieSmaków :)

 

 

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *