Orkiszowe pączki nadziewane konfiturą

Wyobrażasz sobie tłusty czwartek bez pączków? My nie! 😀

Jednak zamiast tradycyjnych pączków, które są prawdziwą bombą kaloryczną, proponujemy ich zdrowszy zamiennik – FIT PĄCZKI z mąki orkiszowej. Polecamy wersję pieczoną. Dzięki pieczeniu, zmniejszamy ilość tłuszczu w pączku. 

IMG_6155

Składniki: (na około 24 sztuki)

1 szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
4 łyżki ksylitolu + 1 łyżka ksylitolu zmielonego na puder
500 g mąki orkiszowej
szczypta soli
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 jajko
5 żółtek
50 g masła ghee
1 łyżka spirytusu
ulubiona konfitura do nadziania
1 l oleju kokosowego rafinowanego lub oleju rzepakowego (jeżeli wybieramy wersję smażoną)

Wykonanie:

1. Robimy zaczyn. Do wysokiej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki ksylitolu, dokładnie mieszamy, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż drożdże się spienią (15-20 minut).

2. W drugiej misce miksujemy jajko, żółtka i 2 łyżki ksylitolu do momentu powstania jasnej i puszystej masy (około 10 minut). Do ubitej masy przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pastę waniliową oraz spienione drożdże. Mieszamy. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto ręką lub odpowiednią końcówką miksera. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie podsypujemy trochę mąki. Na koniec wyrabiania ciasto powinno odstawać od ręki.

3. Do wyrobionego ciasta dodajemy spirytus i rozpuszczone, ostudzone masło klarowane. Ciasto zagniatamy ponownie, formujemy w kulę, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, ugniatamy przez minutę, a następnie rozwałkowujemy na placek na grubość około 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka. Rozkładamy je równomiernie na blacie, ponownie przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut.

5. Każde kółko delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, na środku układamy łyżeczkę wybranej konfitury, zlepiamy brzegi i formujemy kulki.

6. Możemy zrobić wersję pieczoną lub smażoną.

Wersja smażona -> W rondelku nagrzewamy olej. Pączki smażymy partiami, w zależności od wielkości garnka po około 2 minuty z każdej strony. Wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wersja pieczona -> Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Nadziane pączki układamy w papilotkach, z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-18 minut aż pączki się ładnie zarumienią.

7. Gotowe pączki posypujemy z wierzchu zmielonym na puder ksylitolem.

Smacznego!

Paulina

Na tropie smaków

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *