Wielkanocna sałatka ze szparagami i jajkiem na miękko

Przedstawiamy wielkanocną propozycję na sałatkę z jajkiem w roli głównej!

Sałatka zachwyca swoim świeżym, wiosennym wyglądem – zielone liście rukoli oraz szparagi, biało – żółte jajko, pomidor malinowy tworzą cudowną dla oka (i podniebienia!) kompozycję 🙂 

Składniki: (na 2 porcje)

  • 2 garści rukoli
  • 1 garść liści bazylii
  • 6-8 zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 6 pomidorów suszonych
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 łyżeczki pestek słonecznika
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeżo mielony pieprz
  • masło klarowane
  • czarnuszka

Wykonanie:

  1. Rukolę oraz bazylię myjemy i osuszamy. Szparagi oczyszczamy, myjemy i odłamujemy grubsze, zdrewniałe końcówki. Kroimy je na pół. Szparagi podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym 4-5 minut. Następnie wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  2. Gotujemy jajka na miękko. Pomidory myjemy, wycinamy gniazda nasienne i dzielimy na ósemki. Pomidory suszone kroimy na mniejsze części. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika.
  3. Z octu balsamicznego, miodu, oliwy i świeżo mielonego pieprzu przygotowujemy sos.
  4. Na talerzu/półmisku układamy rukolę zmieszaną z liśćmi bazylii, pomidory świeże oraz suszone, podsmażone szparagi oraz jajka przekrojone na połówki. Całość polewamy przygotowanym sosem, posypujemy słonecznikiem oraz szczyptą nasion czarnuszki.

Smacznego!

Paulina

NaTropieSmakow

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *