Przepis zupa krem: 3 banalnie proste przepisy

Przepis zupa krem – przedstawiamy naszą propozycję na chłodniejsze jesienne dni – wykonane z sezonowych warzyw, doprawione rozgrzewającymi przyprawami – są idealne na coraz chłodniejsze, jesienne dni.

Przepis zupa krem – Zupa krem z brokułów

Delicious spinach cream soup with rye bread on a table. International meal. Top view.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

500 g brokuł
200 g ziemniak
45 g marchew
45 g pietruszka
40 g seler (korzeń)
50 g cebula
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
1000 ml wody
sól
koperek

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wrzuć ziele angielskie oraz liść laurowy. Warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Osól. Gotuj ok 20 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj brokuła. Gotuj około 15 minut. Wyjmij z garnka ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zmiksuj i posyp koperkiem.

Zupę można podawać z grzankami.

Ilość porcji: 4
Czas wykonania: 45 min

 

Przepis zupa krem – zupa krem z czerwonej soczewicy z marchewką na mleczku kokosowym

Pumpkin and carrot soup with cream and parsley on dark wooden background Top view Copy space.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 puszka mleczka kokosowego
250 g czerwona soczewica
500 g marchew
45 g pietruszka

40 g seler (korzeń)
50 g cebula
30 g olej rzepakowy
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
750 ml wody
sól
imbir
pieprz
koperek

Przygotowanie:

Na patelni roztop masło, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i smaż około 5 minut.
Mleczko kokosowe połącz z wodą, zagotuj.
Do gotującego się mleczka dodaj soczewicę, warzywa oraz podsmażoną cebulę i marchew (przedtem wyjmij ziele angielskie i liście laurowe). Dopraw solą, pieprzem i imbirem.
Gotuj 30 – 40 minut.
Zmiksuj całość na gładki mus.
Podawaj posypane koperkiem lub prażonymi pestkami dyni.

Ilość porcji:4
Czas przygotowania: 90 minut

 

Przepis zupa krem – Zupa krem z cukinii

Cream soup of zucchini with herbs close-up in a saucepan. horizontal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

700 g cukinia
100 g cebula
300 g ziemniak
45 g pietruszka
40 g seler (korzeń)
40 g marchew
20 g olej rzepakowy
10 g curry
Sól

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę, dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz warzywa (pokrojoną w kostkę pietruszkę, marchewkę, selera).
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i dopraw przyprawą curry oraz solą. Smaż mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, duś pod przykryciem 10 minut, następnie całość przenieś do wywaru.
Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Zdejmij zupę z ognia. Zmiksuj zupę.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Smacznego!

mgr inż. Joanna Rusecka

Dietetyk oraz biotechnolog. Jako doktorantka zgłębia tajniki chorób genetycznych człowieka, w Nutricusie rozwija temat nutrigenomiki oraz odpowiada za przygotowanie treści na bloga. Od zawsze interesowała się zdrowym stylem życia i dietetyką. Swoja wiedzę poszerza uczestnicząc w konferencjach naukowych oraz szkoleniach, a także śledząc nowości naukowe z zakresu dietetyki, biotechnologii i medycyny.

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *