3 pyszne i zdrowe przepisy wigilijne

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Większość wigilijnych smakołyków ma dla nas swój urok właśnie dlatego, że nie jemy ich za często.

Jak przyrządzić wigilijne dania, żeby były jednocześnie pyszne i zdrowe? Przedstawiamy nasze 3 propozycje na wigilijny stół! 😉

 

Śledzie w pomidorach z miodem gryczanym i rodzynkami

img_5104

Składniki:

  • 5-6 płatów śledziowych a la matias
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziele angielskiego
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

1. Śledzie zalewamy wodą i moczymy 1-2 godziny. Wymieniamy wodę, czynność powtarzamy (w sumie śledzie powinny się moczyć około 3-4 godziny).

2. Cebule obieramy i szklimy razem z przyprawami na oleju. Studzimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat, rodzynki oraz miód. Dokładnie mieszamy, aby składniki się ze sobą połączyły.

3. Śledzie kroimy wedle uznania. Dodajemy do przygotowanego sosu. Przekładamy do słoika lub dowolnego naczynia, przykrywamy i wkładamy do lodówki. Śledzie najlepiej smakują schłodzone całą noc w lodówce.

 

Ryba po grecku

img_5223

Składniki: 

      • 3-4 filety z dorsza
      • 1 por
      • 2-3 marchewki
      • 200 g dyni piżmowej
      • 1 pietruszka
      • 1 mały seler
      • 1 cebula
      • 120 g koncentratu pomidorowego
      • masło klarowane
      • sól
      • pieprz
      • 2-3 liście laurowe
      • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
      • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

1. Rybę dzielimy na mniejsze części, oprószamy delikatnie solą, pieprzem i gotujemy na parze 10-15 minut (w zależności od wielkości kawałków).

2. Cebulę i pora wraz z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, świeżo mielony pieprz) szklimy na maśle klarowanym. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do zeszklonej cebuli i pora. Dusimy warzywa do miękkości  na małym ogniu (w razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody, uważamy żeby warzywa nam się nie przypaliły).

3. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy odrobiną soli do smaku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, mieszamy do momentu dokładnego połączenia się składników.

4. Na półmisku układamy rybę ugotowaną na parze naprzemiennie z duszonymi warzywami.

 

Beza z bitą śmietaną kokosową i owocami

img_0525

Składniki:

      • 5 białek jaj
      • 200 g ksylitolu + 4 łyżki ksylitolu zmielone na puder
      • 400 ml mleczka kokosowego (duża puszka)
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • laska wanilii
      • ulubione świeże owoce
      • płatki migdałów
      • szczypta soli

Wykonanie:

1. Dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Białka umieszczamy w wysokiej misce, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo po łyżce ksylitolu, cały czas miksując pianę na najwyższych obrotach (ksylitol dodajemy co 30-40 sekund). Powstała piana powinna być gęsta, sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, po dodaniu tych składników ubijamy jeszcze pianę przez około minutę.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Na blasze do pieczenia rozkładamy papier, na środku odrysowujemy koło (najlepiej od talerza :)) i szpatułką delikatnie wykładamy masę bezową. Wkładamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy bardzo powoli, w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc. Gotowa beza powinna być twarda i chrupiąca z zewnątrz i miękka, piankowa w środku.

3. Mleczko kokosowe na bitą śmietanę wstawiamy dzień wcześniej do lodówki (musi być porządnie schłodzone). Schłodzoną puszkę mleczka otwieramy i delikatnie oddzielamy twardy tłuszcz kokosowy od wody (wodę możemy śmiało wykorzystać np. do koktajlu). Tłuszcz umieszczamy w misce wraz ze zmielonym na puder ksylitolem oraz wydłubanymi ziarenkami wanilii  ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Dekorujemy bezę. Z wierzchu układamy owoce i posypujemy płatkami migdałów.

 

Paulina,

Na Tropie Smaków

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *