5 naukowo potwierdzonych produktów, które poprawią Twoje samopoczucie

Niektóre produkty smakują nam bardzo dobrze… gdy je jemy… jednak po chwili zaczynamy odczuwać ból brzucha, wzdęcie lub dopada nas poczucie winy, że znowu zjedliśmy coś “śmieciowego”. Wówczas, zamiast poprawić sobie humor, znowu zaczynamy czuć się źle.

Jednakże są produkty, po których na pewno poczujesz się lepiej! Przedstawiamy 5, naukowo potwierdzonych produktów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie 🙂

Po ich spożyciu od razu poczujesz się lepiej!

1. Orzechy włoskie

Walnuts in old wooden dish on a kitchen table

Porcja orzechów włoskich (ok.30 gramów) wprowadzi Cię w “błogi nastrój” 😉

Garść orzechów włoskich ma aż 4 gramy białka (które powoduje uczucie sytości i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi) oraz 2 gramy błonnika (który również powoduje uczucie sytości).

Orzechy są także dobrym źródłem magnezu oraz fosforu: badania naukowe pokazały, że niskie stężenie magnezu w organizmie jest powiązane z większym ryzykiem depresji, natomiast większe ilości magnezu w organizmie przejawiały się zmniejszonymi objawami depresji.

Orzechy włoskie zawierają również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed zniszczeniem. Ponadto charakteryzują się niską zawartość węglowodanów, co oznacza, że ​​ich spożycie nie wpłynie znacząco na poziom cukru i insuliny we krwi.

Według dr D. Ramsey’a (profesor na Uniwersytecie Columbia) “skoki insuliny” są powodem zmian nastroju u ludzi, zwłaszcza w późnych godzinach popołudniowych.

Sugerowana porcja: jedna garść

2. Jarmuż

fresh kale

Jarmuż wpływa pozytywnie na poprawę humoru, a dodatkowo, jest absolutną bombą witaminową!

Garść jarmużu (ok 30 gramów) jest doskonałym źródłem witamin: A, K, C, a także magnezu i błonnika. Jarmuż jest także bogaty w miedź – pierwiastek, który odgrywa bardzo ważną rolę w wielu procesach życiowych.

Sugerowana porcja: garść jarmużu dodana do sałatki, koktajlu lub podana w formie chipsów.

3. Ostrygi

Frische Austern

Ostrygi mają niezwykle mało kalorii i zmniejszają stan zapalny w organizmie. Już od dawna wiadomo, że pozytywnie wpływają także na nasz nastrój.

Nie bez powodu już od dawien dawna uważane są za afrodyzjak. Dlatego też są stałym punktem menu w dniu Walentynek.

Przyczyniają się do bardzo przyjemnego samopoczucia po jedzeniu, gdyż bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia, szczególnie na pracę serca.

Ostrygi są także doskonałym źródłem cynku (który pozytywnie wpływa na produkcję testosteronu u mężczyzn i progesteronu u kobiet), witaminy B12 i kwasów tłuszczowych omega-3. Substancje te działają dobroczynnie na nasz organizm, pomagają zwalczyć stres, wpływają na obszary mózgu odpowiedzialne za regulację nastroju, pamięć i pracę serca.

Sugerowana porcja: od 6 do 12 ostryg

4. Kawa

30848-fx-6-0-0-0-5-0

Kawa działa jak magiczny napój, który od razu po wypiciu pierwszego łyka sprawia, że nasz nastrój się poprawia. Jest to tak naprawdę efekt placebo i dobrego smaku, ale niedługo po wypiciu zaczynamy odczuwać prawdziwe działanie wyjątkowej substancji, którą jest kofeina.

Występująca w kawie kofeina działa pobudzająco, polepsza nastrój i koncentrację, zwiększa wydolność fizyczną organizmu.

Jedna filiżanka kawy zawiera około 150 mg kofeiny. Zaleca się, aby nie przekraczać dziennej dawki kofeiny, czyli 300 mg.

Kawa wykazuje również działanie prewencyjne przed cukrzycą typu 2 oraz może zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji.

Więcej o kawie przeczytasz w naszym artykule o właściwościach zdrowotnych kawy.

Sugerowana porcja: 1-2 filiżanki kawy dziennie

5. Gorzka czekolada

Dark chocolate stack, chips and powder

I w końcu przechodzimy do finału – gorzka czekolada jest jednym z największych “wzmacniaczo-poprawiaczy” nastroju!

Gorzka czekolada nie tylko zapewnia natychmiastową przyjemność jedzenia, ale charakteryzuje się wysoką zawartością kakao, które ma bardzo duże właściwości antyoksydacyjne.

Sugerowana porcja: od dwóch do czterech kostek czekolady.

Jeżeli chcesz cieszyć się dobrym samopoczuciem oraz zdrowiem przez cały czas, niezbędna jest zdrowa i zbilansowana dieta na co dzień! 🙂

Tłumaczenie i weryfikacja merytoryczna

Joanna Rusecka

Dietetyk oraz biotechnolog. Jako doktorantka zgłębia tajniki chorób genetycznych człowieka, w Nutricusie rozwija temat nutrigenomiki oraz odpowiada za przygotowanie treści na bloga. Od zawsze interesowała się zdrowym stylem życia i dietetyką. Swoja wiedzę poszerza uczestnicząc w konferencjach naukowych oraz szkoleniach, a także śledząc nowości naukowe z zakresu dietetyki, biotechnologii i medycyny.

Na podstawie: http://www.today.com/health/5-foods-may-make-you-feel-happier-now-even-better-t101030

One reply on “5 naukowo potwierdzonych produktów, które poprawią Twoje samopoczucie

  • kamber

    Jeżeli chodzi o kawę to nie do końca się zgodzę. Kofeina podnosi poziom kortyzolu (hormon stresu) przez co już podczas jej działania wraz z podniesieniem nastroju można odczuć zwiększoną nerwowość oraz charakterystyczne “spięcie”. Dodatkowo zawsze po ustaniu działania kofeiny osobiście czuję charakterystyczne “zejście”, które jest oznaką, że organizm był nadwerężony.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *