8 sposobów jak firmy ukrywają zawartość cukru w swoich produktach

Nie bez powodu cukier często nazywany jest “białą śmiercią”. Jego nadmierne spożycie zostało powiązane z występowaniem wielu chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, choroby serca i inne.

Niestety mimo coraz większej świadomości żywieniowej konsumentów, nadal spożywamy zbyt duże ilości cukru (nawet do 60g na dobę!).

Czy wiesz, że cukier, który dostarczasz swojemu organizmowi, bardzo często pochodzi z ukrytych źródeł? W związku z tym bardzo często nawet nie zdajesz sobie sprawy, że w ogóle go spożywasz?!

Poznaj sposoby jak producenci żywności, ukrywają zawartość cukru i wybieraj świadomie!

1. Ukrywanie cukru pod inną nazwą

eker

Cukier to potoczna nazwa węglowodanów prostych. Bardzo często możemy znaleźć go w produktach pod innymi nazwami. Niektóre, takie jak glukoza, fruktoza czy sacharoza są łatwe do rozpoznania. Uważaj jednak na inne ukryte źródła cukru:

  • nektar z agawy
  • słód jęczmienny
  • czarna melasa
  • brązowy syrop ryżowy
  • karmel
  • miód
  • syrop z chleba świętojańskiego
  • kokosowy cukier palmowy
  • słodzik kukurydziany
  • syrop kukurydziany
  • fruktoza krystaliczna
  • cukier daktylowy
  • sok z trzciny cukrowej
  • dekstryna
  • koncentrat soku owocowego
  • złoty syrop
  • syrop słodowy
  • maltodekstryna
  • maltoza
  • syrop klonowy
  • cukier buraczany
  • cukier trzcinowy
  • syrop sorgo
  • melasa
  • turbinado – inna nazwa demerara – rodzaj cukru trzcinowego
  • muscavado – nierafinowany brązowy cukier
  • syrop glukozowo-fruktozowy

… i wiele innych.

2. Używanie wielu różnych rodzajów cukru

maple syrup pouring on spoon on white background

 

Składniki w produktach wymieniane są w kolejności od tych, które występują w największej ilości. Często producenci wykorzystują tę zasadę dla własnych korzyści, tzn. w celu reklamowania swojego produktu jako zdrowego.

Zamiast dodawać jeden rodzaj cukru, dodają kilka różnych rodzajów, ale w mniejszych ilościach i pod mniej znanymi nazwami. Wówczas składniki te umieszczane są na końcu składu, przez co nie zdajemy sobie sprawy, że zawierają tak dużo cukru i wydają nam się zdrowsze.

Przykład?

Batony białkowe – ogólnie uważane za zdrowe – mają spore ilości dodanych cukrów. Jednakże tak jak wspomniałam wyżej, występują one dopiero na końcu składu, dzięki czemu konsument mniej zwraca na to uwagę.

Sumując ich ilości, może nawet okazać się, że w takim “zdrowym” batonie znajdziemy więcej cukru niż w popularnych niezdrowych odpowiednikach!

3. Dodawanie cukru do produktów, w których nie spodziewamy się go znaleźć

Ketchup pouring out of a bottle. On a white plate, with green striped towel underneath.

To oczywiste, że baton czy kawałek ciasta będą zawierały cukier. Jednak producenci żywności dodają cukier nawet do produktów, które z reguły nie są słodkie, jak sosy czy jogurt.

Produkty reklamowane jako zdrowe, pełnoziarniste, często napakowane są ogromnymi ilościami cukru. Z tego względu zawsze kupując pakowane produkty, warto spojrzeć na ich skład.

4. Używanie “zdrowych” cukrów zamiast sacharozy

honey1

Często producenci żywności chcą promować swoje produkty jako zdrowsze poprzez zamianę cukru na jego “zdrowszy” odpowiednik.

Te nierafinowane zamienniki to głównie miód, naturalne cukry pochodzenia roślinnego – produkty oznaczone napisem “nie zawiera cukrów rafinowanych”.

Oznacza to brak dodatku tradycyjnego białego cukru, który został usunięty w celu pozbycia się melasy. Te zamienniki cukru mogą wydawać się zdrowsze, niektóre z nich faktycznie mają niższy indeks glikemiczny i mogą zawierać inne składniki pokarmowe.

Jednak nie oszukujmy się – to nadal są cukry! Jeśli zamieniamy jeden rodzaj cukru na drugi i tak dostarczamy go w zbyt dużej ilości!

5. Łączenie dodanych cukrów z cukrami występującymi w produkcie naturalnie

fresh-pressed-juices-1920x1080

Jednym z kolejnych problemów informacji na etykietach żywności jest ogólne podawanie ilości cukru, a niekoniecznie wyszczególnianie ile cukru pochodzi naturalnie, a ile zostało dodane.

Niektóre produkty takie jak owoce, warzywa i produkty mleczne, naturalnie zawierają cukry proste, które nie stanowią takiego zagrożenia jak cukry dodane.

Dodatkowo te produkty naturalnie zawierają inne istotne dla zdrowia składniki pokarmowe. Przykładowo szklanka mleka może zawierać 13g cukru, ale oprócz tego 8g białka i wapń oraz witaminę D3.

Ta sama ilość coli zawiera prawie dwa razy więcej cukru i żadnych składników pokarmowych!

6. “Oświadczenia zdrowotne” na produktach

Często ciężko jest powiedzieć, które z produktów na półkach sklepowych są zdrowe, a które nie. Producenci żywności sprytnie umieszczają na swoich opakowaniach rzucające się w oczy informacje na temat korzystnego wpływu ich produktów na zdrowie.

To sprawia, że wiele produktów postrzegamy jako całkowicie zdrowe, ale w rzeczywistości wciąż są one pełne cukru!

Najczęstsze przykłady to używanie określeń “zdrowy”, “o obniżonej zawartości tłuszczu”, “dietetyczny”, “light”. (Tutaj możesz przeczytać jak jeden fałszywy raport zmienił dietę Amerykanów na wiele lat.)

W rzeczy samej te produkty mają mniej tłuszczu i kalorii niż ich standardowe wersje, jednakże producenci dodają do nich więcej cukru, żeby lepiej smakowały!

7. Wiele porcji produktu w opakowaniu

Nutrition facts

Na opakowaniu produktu, ilości składników mamy podane “na 100g” lub “na porcję”.

Częstą sztuczką wykorzystywaną przez producentów żywności jest … po prostu proponowanie małych porcji na etykietach!

Oznacza to, że ilość cukru na taką porcję jest niewielka, w związku z czym taką właśnie ilość wpisują na etykiecie. W praktyce jednak konsument i tak zje więcej niż, jest to proponowane.

Co powinieneś zrobić?

Zwracaj uwagę na zawartość cukru na 100g produktu, a nie tylko na proponowaną porcję!

8. Wprowadzanie słodkich wersji niskowęglowodanowych przekąsek

Może masz swoje ulubione marki zdrowych przekąsek i od dawna nie sprawdzasz ich składów (może nawet nigdy ich nie sprawdzałeś)?

Zastanów się nad tym!

Producenci żywności czasami wypuszczają na rynek nowe wersje znanych produktów, do których dodają znacznie więcej cukru.

Do zapamiętania!

Dodatkowy cukier w produktach może być bardzo trudny do wykrycia.

Najłatwiejszym sposobem na zmniejszenie ilości spożywanych cukrów prostych jest przyrządzanie potraw samemu w domu i unikanie wysoko przetworzonych produktów.

Czytaj etykiety i wybieraj świadomie!

***

O autorce: mgr Natalia Główka, dietetyk sportowy

Główny specjalista poradni dietetycznej Nutricus. Od wielu lat współpracuje z czołowymi sportowcami wyczynowymi różnych dyscyplin, w tym medalistami międzynarodowych imprez sportowych, reprezentantami Polski, olimpijczykami, czołowymi zawodnikami KSW oraz FEN, a także zawodnikami rajdów Dakar.

W triathlonie przygotowuje Rafała Hermana do startu w Mistrzostwach Świata Iron Man w Kona na Hawajach 2017.

Swoją pracę opiera na wnioskach płynących z badań naukowych. Stale zgłębia wiedzę z zakresu dietetyki sportowej, będąc na konferencjach i szkoleniach naukowych. Jest autorką artykułów na łamach renomowanych czasopism dla dietetyków (m.in.) Współczesna Dietetyka oraz portalu popularnonaukowego ABC Zdrowie.

Więcej nt. Natali możesz się dowiedzieć odwiedzając jej profil na stronie naszego zespołu –> tutaj

***

Tekst pochodzi ze strony: https://authoritynutrition.com/8-ways-sugar-is-hidden/ Tłumaczenie i weryfikacja merytoryczna Natalia Główka

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *