Przykład redukcji wagi u pacjentki z Hashimoto

Czy wiesz, że Twoje codzienne problemy zdrowotne i uporczywe objawy zdiagnozowanych chorób mogą mieć swoją przyczynę w nie odpowiednio dopasowanej diecie? Najczęstszym oczekiwaniem pacjentów wobec współpracy z dietetykiem jest redukcja masy ciała. Jednak okazuje się, że sam proces odchudzania to często jedynie czubek góry lodowej.

Tym wpisem przedstawię Ci opis przypadku i wyjaśnię na przykładzie, dlaczego dokładny wywiad medyczno-żywieniowy i indywidualne podejście do diety w Hashimoto jest konieczne, aby odpowiednio dopasować postępowanie do pacjenta.

Opis przypadku

Pacjentka zgłosiła się do mnie z potrzebą redukcji masy ciała. Głównymi problemami, jakie zaznaczyła na początku, były dwie jednostki chorobowe:

  • Zespół Jelita Drażliwego (IBS)
  • Choroba Hashimoto

Mimo wielu prób i poprzednich sukcesów w redukcji masy ciała (wiele lat temu, jeszcze przed zdiagnozowaniem chorób, pacjentka z sukcesem schudła blisko 50 kg!), po jakimś czasie problem z nadmiernymi kilogramami wrócił, a wraz z nim kolejne diagnozy i problemy zdrowotne.

 

Wywiad medyczno-żywieniowy

W celu bliższego zapoznania się z pacjentką i jej codziennymi problemami, jako dietetyk kliniczny zawsze przeprowadzam bardzo dokładny wywiad. Dzięki niemu dowiaduję się:

  • jaki efekt moja pacjentka chciałaby osiągnąć dzięki zmianie diety
  • zdiagnozowane jednostki chorobowe i zastosowane dotychczas postępowanie lecznicze – by przeanalizować jakie efekty wniosły poprzednie rekomendacje
  • historię stosowanych diet – by ocenić, jak przeszły sposób żywienia mógł wpłynąć na obecny metabolizm i stan zdrowia
  • codzienne objawy ze strony organizmu, utrudniające codzienne funkcjonowanie
  • styl życia i gusta pacjentki – by dostosowany plan działania i dieta były skrojone idealnie do potrzeb organizmu i możliwości – nie tylko dobrze zaplanowana dieta, ale również efektywne jej wdrożenie jest kluczem do sukcesu

Na podstawie konsultacji uzyskałam wiele cennych informacji, niezbędnych do skomponowania diety. Podzielmy historię pacjentki na dwa elementy: medyczną i żywieniową.

Wywiad medyczny w Hashimoto

  • W momencie przeprowadzania wywiadu masa ciała pacjentki wynosiła 67-68 kg przy wysokości 158 cm – obecne parametry świadczyły o nadwadze.
  • Oczekiwania i wymarzony cel pacjentki to uzyskanie masy ciała na poziomie 54-56 kg.
  • Pacjentka nigdy nie korzystała z usług dietetyka, jednak podejmowała samodzielne próby wdrożenia zmiany diety, w tym znaną w mediach społecznościowych dietę Dąbrowskiej. Niestety samodzielne próby odchudzania doprowadziły do nietrwałego ubytku masy ciała, czyli pacjentka doświadczyła tak zwanego “efektu jojo”.
  • Dodatkowym aspektem, który zwrócił moją uwagę była duża aktywność fizyczna pacjentki – w związku z regularnymi treningami, a także samodzielnie prowadzonymi zajęciami typu fitness pacjentka cały dzień była w ruchu. Mimo tego problem z masą ciała utrzymywał się na stałym poziomie!
  • W trakcie wywiadu pacjentka zgłosiła częste występowanie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (wzdęcia, zaparcia, biegunki), z którym nie może sobie poradzić od dłuższego czasu.
  • Wśród innych zaobserwowanych symptomów zostały zgłoszone częste spadki energii, występujące nawet kilkakrotnie w ciągu dnia – w konsekwencji u pacjentki występowały również problemy ze snem i poranną pobudką.
  • Pacjentka była osobą narażoną na dużą ilość stresu – negatywne emocje najczęściej tłumiła w sobie – z racji tego, korzystała ze stałego wsparcia psychologa.
  • U pacjentki zaobserwowałam również problemy z kondycją włosów (kruche, z tendencją do wypadania) i skóry (sucha, trądzikowa). Po uszczegółowieniu wywiadu o te elementy dowiedziałam się, że trądzik przez długi czas wymagał leczenia antybiotykami
  • Pacjentka zgłosiła również problemy z regularnością cyklu menstruacyjnego.
  • Ze względu na chorobę Hashimoto pacjentka przyjmowała regularnie Euthyrox, a przeprowadzony test wodorowy wykluczył nietolerancję laktozy.

Wywiad żywieniowy w Hashimoto:

  • Pacjentka zgłosiła, że spożywa 4-5 posiłków dziennie, jednak często były one nieregularne i jedzone w pośpiechu, pacjentce zdarzało się również pomijać posiłki.
  • U pacjentki zdiagnozowano wcześniej nietolerancje pokarmowe na: jaja, ananasa i cukier
  • spośród produktów najczęściej pojawiających się w menu pacjentki wyróżniały się: nabiał, owoce, mięso i olej kokosowy.
  • Częstym zjawiskiem było podjadanie między posiłkami, a najczęściej wybieranymi produktami były duże ilości owoców i orzechów.
  • Kilka razy dziennie sięgała po kawę – napój pobudzający do działania przy odczuciu braku energii.
  • W diecie pacjentki przeważały produkty będące źródłem cukrów prostych
  • ze względu na potrzebę eliminacji jaj pacjentka zrezygnowała ze spożywania śniadań, zastępując je czasem kuloodporną kawą.
  • Pierwszy spożywany posiłek często występował w okolicach godziny 13:00.
  • W praktyce pomijanie posiłków sprawiało, że często pacjentka jadła jedynie 3 razy dziennie, a jeden z posiłków stanowiły jedynie różne owoce.

 

Przed przyjściem na konsultację w moim gabinecie poprosiłam pacjentkę o zapisanie jadłospisu.Tak wyglądał przeciętny dzień w kontekście diety:

ŚNIADANIE

Kuloodporna kawa

Mój komentarz: brak źródła pełnowartościowego białka, posiłek płynny próbujący “zastąpić” pełnowartościowe śniadanie; brak pomysłu na pożywne śniadanie ze względu na potrzebę eliminacji jaj.

OBIAD

zupa pomidorowa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Mój komentarz: posiłek prawidłowy (pod warunkiem dobrej jakości wywaru bez mieszanek przypraw i kostek rosołowych).

PODWIECZOREK

2 banany, ½ melona, gruszka

Mój komentarz: bardzo duża ilość cukru, a jednoczesny brak składników (białko, tłuszcz), które mogłyby zwolnić przyswajanie cukru – szybki wzrost energii, a po nim szybki spadek.

KOLACJA

jogurt naturalny, 3 śliwki, chleb żytni

Mój komentarz: niskie spożycie warzyw, tylko 1 porcja pełnowartościowego białka w ciągu dnia, za to aż 2 porcje słodkich owoców.

Podsumowanie objawów i problemów

Wszystkie objawy związane ze zgłoszonymi chorobami i dietą obejmowały:

  • częste uczucie głodu
  • chęć sięgania po słodkie przekąski
  • problemy z wstawaniem rano z łóżka
  • spadki energetyczne i uczucie zmęczenia
  • zaparcia
  • wzdęcia i gazy
  • zgaga
  • problemy skórne wymagające terapii dermatologicznej
  • tendencje do infekcji (zapalenie ucha)
  • zatrzymanie miesiączkowania
  • problemy z efektywną i bezpieczną redukcją masy ciała
  • bóle mięśni
  • uczucie zimna

 

Personalizowana Dieta w Hashimoto

Po długiej rozmowie z pacjentką i przeanalizowaniu wszystkich informacji okazało się, że chcąc schudnąć pacjentka niepotrzebnie eliminowała z diety wiele produktów, prowadząc do zgłoszonych objawów:

  1. Znaczne ograniczenie wszelkiego rodzaju produktów zbożowych (“węglowodany tuczą”, a “gluten jest trucizną XXI wieku”) sprawiło, że pacjentka pozbawiła się podstawowego źródła energii i miała problem z jej utrzymaniem w ciągu swojego aktywnego dnia.
  2. Dodatkowym objawem było niezwykle częste sięganie po owoce i apetyt na słodkie produkty. Jednak to właśnie wysokie spożycie owoców jako samodzielnego “posiłku” było regularnym strzałem cukru, w tym fruktozy, która dodatkowo nasilała fermentację bakteryjną w jelitach, powodując wzdęcia i gazy.
  3. Kolejny problem stanowił brak rozważnego rozłożenia podstawowych makroskładników w ciągu dnia: białka, tłuszczu i węglowodanów. Mimo pozornie ubogokalorycznej diety pacjentka nie miała prawa schudnąć bez odpowiednio rozłożonej energii i składników budulcowych.
  4. Wprowadzone próby eliminacji przy braku zachowania higieny żywienia niestety nie przynosiły oczekiwanego efektu. Dodatkowo pacjentka naraziła swój organizm na wiele niedoborów składników mineralnych i witamin.
  5. Mimo zdiagnozowanego zespołu jelita drażliwego (IBS) pacjentka nigdy nie została poddana postępowaniu żywieniowemu (dieta lowFODMAP), które jest rekomendowane przez oficjalne towarzystwa gastroenterologiczne!
  6. Bardzo ważnym aspektem diety w Hashimoto są składniki przeciwzapalne, które pozwalają na ograniczenie wielu objawów codziennie utrudniających funkcjonowanie – niestety dieta pacjentki była ich pozbawiona.

Prawidłowa dieta odchudzająca w Hashimoto

Mój pomysł na dietę dla pacjentki:

  • Zwiększyłam kaloryczności diety i dopasowanie jej do wzmożonej aktywności fizycznej – tak, pamiętam, że pacjentka chce schudnąć i nadal zwiększam ilość spożywanych kalorii 🙂
  • Równomierne rozłożyłam energię (z węglowodanów i tłuszczu) oraz wprowadziłam odpowiednie porcje pełnowartościowego białka w każdym z posiłków.
  • Wyeliminowałam owoców bogate we fruktozę – to pozwoliło na ograniczenie procesów fermentacyjnych w przewodzie pokarmowym oraz ustabilizowało poziomu cukru we krwi, zapewniając stabilny poziom energii w ciągu dnia.
  • Ograniczyłam spożycie owoców do jednej porcji w ciągu dnia, z dodatkiem białka/ tłuszczu (to daje zwolnienie tempa uwalniania cukru do krwi i zapewnienie regeneracji po treningu).
  • Wyeliminowałam z diety słodkie posiłki i cukru – poprawiłam wygląd skóry 🙂
  • Zwiększyłam ilości węglowodanów w postaci gruboziarnistych produktów zbożowych – dało to regularną dawkę błonnika na prawidłowe trawienie i zachowałyśmy poziom energii w ciągu dnia.
  • Wprowadziłam do diety odpowiednie źródła tłuszczu, szczególnie kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezwykle ważne w chorobie Hashimoto, jednocześnie wpływają korzystnie na wygląd włosów i skóry. więcej o tym możesz poczytać w artykule kwasy omega-3 w Hashimoto.
  • Wprowadziłam postępowania lowFODMAP, czyli ograniczyłam produkty, które mogą nasilać procesy fermentacyjne w przewodzie pokarmowym.

W skrócie ustalona przeze mnie dieta połączyła się w dietę:

  • wspomagającą pracę jelit
  • przeciwzapalną
  • lowFODMAP
  • o niskim indeksie glikemicznym
  • redukcyjną

Grupa dyskusyjna, czyli dzielenie się sprawdzoną wiedzą!

Z uwagi na to, że bardzo dużo pojawia się pytań i wątpliwości, w kontekście tego, co powinno się stosować w diecie w Hashimoto, postanowiłam wyjść temu naprzeciw i założyłam grupę dyskusyjną, którą moderuję. Na forum grupy wyjaśniamy sobie w sposób sprawdzony, jak powinno wyglądać żywienie w Hashimoto. Kliknij poniżej i dołącz do nas!

Podsumowanie

Jak widzisz, samodzielne prowadzenie diety w Hashimoto potrafi nastręczyć trudności. Bardzo często, kiedy spotykam się z “motylkami” na pierwszej konsultacji, muszę zmierzyć się z wieloma przekonaniami dotyczącymi diety. Niestety moje pacjentki, kiedy przychodzą po pomoc, są zagubione i nie wiedzą, co właściwie powinny jeść.

Eksperymenty z dietą wprowadzają na własną rękę. Testują rozwiązania, które mają poprawić zdrowie, a po drodze uciekają im najbardziej podstawowe elementy diety, takie jak rozkład posiłków w ciągu dnia, dobór makroskładników (Węglowodany, Białka Tłuszcze) w ciągu dnia czy bilansowanie mikroskładników. Podstawową zasadą, którą się kieruję w pracy nad dietą moich pacjentek, jest:

najpierw rzeczy najważniejsze!

Odpowiedz sobie na pytanie, czy “Czy moja dieta opiera się o zasadę, najpierw rzeczy najważniejsze?“. Jeżeli masz wątpliwości to wiesz od czego zacząć pracę nad swoją dietą!Jeżeli chcesz zadbać o swoje zdrowie i zrobić to z głową, to zapraszam Cię na konsultację ze mną. Zostaw poniżej swój kontakt, a ja do Ciebie zadzwonię, aby ustalić, w jaki sposób mogę Ci pomóc.

Dbaj o siebie!

Ania

O autorce

dietetyk kliniczny warszawa, dieta w hashimoto, odchudzanie

Ania Świtakowska

Dietetyk kliniczny

Koordynator zespołu dietetyków

O sobie:

Dietetyka kliniczna jest tym, co pochłania mnie każdego dnia. Ukończyłam dwie uczelnie i stale poszerzam moją wiedzę w tym zakresie. Pomogłam już setkom moich podopiecznych, dzięki czemu nie boję się żadnego wyzwania.

Według opinii moich podopiecznych jestem miła, ale stanowcza. Coś w tym jest, ponieważ dużo uwagi przykładam do planowania działań oraz konsekwentnej ich realizacji. Uważam, że jest klucz do sukcesu w kontekście zmian w diecie.

Więcej na mój temat możesz się dowiedzieć w mojej wizytówce na stronie zespołu Nutricus.

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *