Ciasteczka zbożowe z masłem migdałowym

Szukacie pomysłu na przekąskę lub fit dodatek do kawy lub herbaty? Koniecznie wypróbujcie migdałowe ciasteczka zbożowe według przepisu naszej dietetyk Darii!

Masło migdałowe, które wykorzystała w swoim przepisie Darii składa się w 100% z orzechów migdałowca i jest obłędne w smaku (spróbujcie sami, tylko uważajcie – uzależnia!).

Jeśli nie przepadacie za smakiem migdałów, przepis możecie dowolnie modyfikować dodając inne masła orzechowe: z orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca, mieszanek różnych orzechów. Przed zakupem zawsze sprawdź ich skład, niestety większość maseł orzechowych, ma w sobie tanie i niezdrowe wypełniacze 🙁

Składniki:

  • 5 łyżek amarantusa
  • 30g bakalii
  • szczyptą cynamonu
  • łyżka masła migdałowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 dojrzały banan

Wykonanie:

Łączymy że sobą wszystkie składniki, łyżką formujemy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Smacznego!

***

O autorce: lic. Daria Łotocka, dietetyk kliniczny i sportowy, specjalista ds. zdrowia publicznego

Pasjonatka zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej, gotowania oraz podróżowania. Interesuje się przede wszystkim konsekwencjami zdrowotnymi związanymi ze stylem życia, chorobami dietozależnymi oraz wpływem naturalnych substancji na dietoterapię i dietoprofilaktykę chorób cywilizacyjnych.

Więcej nt. Darii możesz się dowiedzieć odwiedzając jej profil na stronie naszego zespołu –>tutaj.

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *