Ciekawostka: kapsaicyna

Ciekawostka: kapsaicyna

Kapsaicyna jest organicznym związkiem chemicznym, który jest odpowiedzialny za ostry smak papryki chili. Kapsaicyna działa na receptory bólowe przez co powoduje uczucie pieczenia i ostrości.

Jak się okazuje kapsaicyna jest silnym metabolicznie związkiem. Badania na zwierzętach i ludziach wykazały, że kapsaicyna powoduje zmniejszenie spożycia żywności, zwiększa wydatek energetyczny, stymuluje oksydację tłuszczu, reguluje apetyt, poprzez zmniejszanie głodu i zwiększanie sytości. Takie działanie można zaobserwować u osób o prawidłowej masie ciała oraz z nadwagą.

Co sprawia, że kapsaicyna jest szczególnie atrakcyjną substancją w redukcji masy ciała? Zwłaszcza jej wpływ na zwiększenie zapotrzebowania energetycznego oraz hamowanie apetytu. Jeśli szukasz sposobów na odchudzanie zapoznaj się z artykułem na temat zdrowych nawyków żywieniowych: https://nutricus.pl/blog/skuteczne-odchudzanie-13-zdrowych-nawykow-zywieniowych-ktore-pomoga-ci-pozbyc-sie-zbednych-kilogramow

Jakie jest jeszcze działanie kapsaicyny?
silny antyoksydant
działanie antynowotworowe
zmniejszanie bólu

Skala Scoville’a – skala ostrości (SHU – Scoville Hotness Unit):
czysta kapsaicyna 15 000 000 – 16 000 000 SHU
papryka Jalapeno 2500 – 8000 SHU
papryka serrano 10 000 – 23 000 SHU
papryka habanero, piri-piri 100 000 – 350 000 SHU
i wiele innych ostrzejszych 

Na rynku można spotkać różne suplementy z kapsaicyną, jednak nie ma potwierdzonego ich działania ani ustalonego dawkowania, dlatego jeśli chcesz naturalnie wspomóc redukcję masy ciała dodawaj do potraw chili