Obalamy mity: Ciemne pieczywo jest zawsze zdrowe

Ciemne pieczywo jest zalecane jako najzdrowsze, nie ma wątpliwości, natomiast czy każde ciemne pieczywo jest zawsze zdrowe.

Producenci chleba bardzo często barwią jasne pieczywo (czyli wysokoprzetworzone) dodatkiem karmelu czy słodu, co zazwyczaj ma niewiele wspólnego z chlebem razowym, dzięki czemu takie pieczywo ma udawać to ciemne i “zdrowe”. Dodatek tych składników powoduje szybki wyrzut cukru, dlatego nie jest polecany dla osób z cukrzycą i zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Żeby uniknąć oszustwa należy uważnie przyglądać się pieczywu i czytać etykiety. Jeśli chleb jest lekki, delikatny, łatwo się kruszy, jest tani to na pewno mamy do czynienia z barwionym pieczywem. Prawdziwy chleb razowy jest ciężki, mniej pulchny i zazwyczaj ma wyższą cenę przez bardziej wymagający proces produkcji.

Podsumowując, zawsze należy czytać etykiety i wnikliwie oceniać dany produkt.