Co się kryje pod… Nutella

Lubisz słodkości? Zawsze ujmowała Cię reklama ulubionego kremu czekoladowego spożywanego na śniadanie przez całą, niesamowicie szczęśliwą rodzinę?

Jeżeli na powyższe pytania odpowiedziałeś „tak”, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie!

***

Zanim sięgniesz po kolejny słoik (o ile nie 5-kilogramowe wiadro dostępne na rynku w innych krajach 🙂 ) w sklepie, zastanów się, czy rzeczywiście krem czekoladowo-orzechowy jest tym, co zasugerował producent.

Przyjrzyjmy się więc składowi słynnej Nutelli:

Pierwszy składnik, którego ilość jest zdumiewająca to CUKIER. Jak się okazuje, stanowi ponad połowę (56,7%) składu kremu, który z założenia ma być czekoladowy. Nic dziwnego, że Nutella jest reklamowana jako dawka energii na początek dnia- takie ilości cukru sprawią, że rzeczywiście szybko poczujesz się syty i gotowy do działania. Ale niestety- tylko na chwilę. Cukry proste są bardzo szybko trawione i uwalniane do krwi, po czym następuje i ich wykorzystanie i ponowny spadek energii. Dlatego Twoje pozytywne samopoczucie potrwa krótko, a następnie odczujesz ponowną ospałość i chęć drzemki.

Kolejnym składnikiem kremu czekoladowo-orzechowego jest TŁUSZCZ PALMOWY. Niejedna osoba pomyśli, że to nic złego, ponieważ na co dzień zalecane są właśnie oleje roślinne. Jednak nie wszystkie z nich są sobie równe. Olej palmowy zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych, które znajdziesz także w produktach pochodzenia zwierzęcego. Co więcej, aby jego przydatność technologiczna (m.in. konsystencja, smarowność) była większa- producent zazwyczaj poddaje go procesowi utwardzania, w wyniku którego zostają wytworzone kwasy tłuszczowe trans- o niekorzystnym działaniu na profil lipidowy, a w konsekwencji prowadzące do miażdżycy i problemów sercowo-naczyniowych.

Trzecim, długo wyczekiwanym składnikiem są orzechy laskowe (13%). Plus za to, że w ogóle są. Jednak jak na krem, który ma być orzechowy- jest ich zdecydowanie za mało.

Kolejne dwa składniki, których jest stosunkowo niewiele to mleko w proszku i odtłuszczone kakao. Z uwagi, na fakt, że z założenia krem miał być czekoladowy- producent mógłby pomyśleć o większym dodatku kakao, które jest jednym z nielicznych korzystnych składników.

home-visu-4

*Oczywiście Nutella jest tu tylko przykładem, ze względu na swoją popularność na całym świecie. Jednak na sklepowych półkach jej zamienników znajdziesz od groma.

Czy po tej krótkiej charakterystyce nadal nie jesteś w stanie zrezygnować z jedzenie kremów czekoladowych? Mamy dla Ciebie propozycję- spróbuj wykonać go samodzielnie! Jak to zrobić? Oto przepis:

Krem czekoladowy z awokado:

Składniki:

-Jedno dojrzałe awokado

-3 łyżeczki kakao naturalnego

-3 łyżeczki miodu

Wykonanie:

-Awokado umyj, obierz, usuń pestkę

-Przełóż wszystkie składniki do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę

-Przechowuj krem w lodówce

*Jeżeli masz ochotę na krem z nutą orzechów- dodaj je do gotowego kremu lub zmiksuj z pozostałymi składnikami przez zmiksowaniem.

***

Szukasz innych metod na zastosowanie awokado w kuchni? Spróbuj naszej innej propozycji (klik)

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *