Cukinia faszerowana pęczakiem, soczewicą i jarmużem

Masz ochotę na coś pysznego i przede wszystkim zdrowego? Świetnie, że tu jesteś – dziś przedstawiamy przepis na przepyszne cukinie nadziewane pęczakiem, soczewicą i jarmużem.

To danie jest idealnym przepisem na obiad dla kobiet przygotowujących się do ciąży oraz kobiet w ciąży, ponieważ stanowi bardzo dobre źródło kwasu foliowego, który pełni kluczową role w prawidłowym przebiegu ciąży i rozwoju dziecka. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat kwasu foliowego i żywienia kliknij tutaj i tutaj.

Ten przepis jest także idealną propozycja obiadowa dla wegetarian 🙂

Składniki: (na 2-3 porcje)

2 średnie cukinie
1 szklanka ugotowanej soczewicy
1 szklanka ugotowanego pęczaku
pęczek natki pietruszki
pęczek liści jarmużu (około 150 g)
1 cebula
2 pomidory
1/2 kulki mozzarelli
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, papryka wędzona, świeży tymianek

3-cukinia-faszerowana-1

Wykonanie:

1. Cebulkę i czosnek obieramy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oliwy. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię. Jarmuż dokładnie płuczemy i siekamy na mniejsze części, wrzucamy do cebulki i czosnku, smażymy 3-4 minuty.

2. W międzyczasie myjemy cukinie, przekrajamy na pół, wydrążamy środek z każdej połówki. Miąższ z cukinii wrzucamy na patelnię. Podsmażamy.

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

4. Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowany pęczak oraz soczewicę. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, papryką wędzoną oraz dużą ilością świeżego tymianku. Patelnię zdejmujemy z ognia. Pietruszkę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do farszu.

5. Cukinię nadziewamy przygotowanym farszem. Z wierzchu układamy plastry pomidora oraz posypujemy startą mozzarellą. Cukinie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30 minut.

SMACZNEGO!

Paulina

NaTropieSmakow

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *