Dieta bogata w dynię, paprykę i marchewkę zmniejsza ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego!
Pomarańczowe, żółte i czerwone warzywa są świetnym źródłem karotenoidów. Badania pokazują, że jest to grupa substancji, która wykazuje działanie profilaktyczne przed nowotworami piersi i prostaty. Na podstawie chińskich badań epidemiologicznych można również zauważyć korzystny wpływ tych składników na ochronę przed nowotworami przewodu pokarmowego, a zwłaszcza jelita grubego.
Badanie:
Onkolodzy z chińskiego uniwersyteckiego centrum nowotworów przepytali 845 osób z nowotworami okrężnicy na temat ich diety. Tyle samo osób zdrowych również udzieliło odpowiedzi na te same pytania. Po przeanalizowaniu ile karotenoidów (beta-kryptoksantyna, alfa-karoten, likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna) było spożywanych dziennie, podzielono uczestników na 4 równe grupy.
Wyniki:
Okazało się, że im więcej karotenoidów spożywali uczestnicy, tym mniejszą mieli szanse na rozwój raka okrężnicy. Zwłaszcza dieta bogata w beta-kryptoksantynę chroniła przed nowotworem jelita grubego. W następnej kolejności działanie ochronne wykazywał alfa-karoten i likopen., natomiast luteina i zeaksantyna nie wykazywały żadnego działanie protekcyjnego.
Wnioski:
Badanie pokazuje, że relatywnie wysokie spożycie specyficznych karotenoidów jest związane ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego.
Jakie są najlepsze źródła pokarmowe karotenoidów?
beta-kryptoksantyna: dynia, papryka
alfa-karoten: dynia, marchewka
likopen: arbuz, przetwory pomidorowe
beta-karoten: marchewka, ciemnozielone warzywa liściaste
luteina: ciemnozielone warzywa liściaste, jarmuż
Eur J Nutr. 2015 Jun;54(4):619-28