Dieta w Hashimoto: 8 najważniejszych wskazówek dietetyka klinicznego

Hashimoto z nazwy choroby stało się czymś wręcz modnym, czymś co się ma. Praktycznie każdy z nas ma wśród swoich znajomych i bliskich kogoś, kto cierpi na chorobę Hashimoto i jest w trakcie poszukiwania informacji na skomplikowany temat, jakim jest dieta przy Hashimoto. W sumie to już nikogo nie dziwi, bo dane statystyczne pokazują, że Hashimoto ma prawie milion Polaków, w tym 19 razy częściej problem dotyczy Pań. Dieta w Hashimoto to temat coraz większej liczby konsultacji oraz maili od moich pacjentek. Stąd też  jako dietetyk w Hashimoto, postanowiłam zebrać najważniejsze mity i rekomendacje w jednym obszernym wpisie.

Chcąc upewnić się, że mówimy o tym samym, na wstępie przypomnę o co chodzi w Hashimoto: Choroba Hashimoto to nic innego jak zbuntowany układ odpornościowy, który “zwariował” i traktuje komórki tarczycy jako obce, starając się je zniszczyć. Choroba trwa latami i doprowadza do niedoczynności tarczycy, którą trzeba leczyć suplementacją hormonalną.

Początki Hashimotki zazwyczaj wyglądają bardzo podobnie: zmęczenie, senność, wypadające włosy, sucha skóra, brak sił i wiele innych oraz… te zbędne kilogramy. Tutaj bardzo często po raz pierwszy pojawia się temat diety w Hashimoto, bo “jeśli się odchudzać, to trzeba w końcu być na diecie”.

Właśnie wtedy najczęściej pada hasło: odchudzanie w Hashimoto, czyli co zrobić kiedy nie mogę zgubić tkanki tłuszczowej? Wprowadzanie diety redukcyjnej u takich pacjentek bez uwzględnienia wyższego zapotrzebowania na poszczególne mikro i makroelementy może niestety dać odwrotny efekt. I tak zazwyczaj się dzieje, gdy pacjenci zaczynają proces odchudzania “na własną rękę”.

Moje doświadczenie pokazuje, że najlepszym wyborem przy Hashimoto, które jakby nie patrzeć wymaga stosunkowo złożonej diety, jest współpraca z wykwalifikowanym dietetykiem. Jeśli właśnie tego potrzebujesz, możesz skorzystać z 1 konsultacji za 0 zł, podczas której wspólnie ustalimy dalsze działania.

Kliknij tutaj i dowiedz się więcej 🙂

(o jakości naszej poradni najlepiej świadczy stale rosnąca ilość pozytywnych opinii: https://nutricus.pl/opinie-google)

dietetyk hashimoto

Pacjentki w momencie rozpoznania diagnozy przeszukują internet, szukając rozwiązań, które pomogą je uchronić przed przyjmowaniem hormonów. Możliwości jest wiele, bo żywienie w tej chorobie odgrywa bardzo dużą rolę. Tu, przychodzi z pomocą niezastąpiony Doktor Google, który wyświetla setki stron z mniej lub bardziej wiarygodnymi informacjami.

Okazuje się, że często poszukując konkretnych informacji o jakimś zagadnieniu (np. warzywa w Hashimoto), natrafiamy na sprzeczne ze sobą wpisy.

Dieta przy Hashimoto to temat, nad którym pracuję z moimi podopiecznymi już od długiego czasu, więc mimo tego, że odpowiednie żywienie to połowa sukcesu, to ostrzegam Cię, że jest ono bardzo złożone i powinno być wprowadzane stopniowo. Kiedy bezradne pacjentki trafiają do mojego gabinetu prawie zawsze zaczynamy od rozwiania wątpliwości, a przede wszystkim od obalenia mitów, które krążą w internecie.

Poniżej bardzo szczegółowo przedstawię Ci 8 najważniejszych wskazówek oraz mitów, które postaram się wytłumaczyć. Bardzo martwi mnie fakt, że często nie są ich świadomi nawet dietetycy czy lekarze!

Czas się zmierzyć przesądami i wyłożyć karty na stół! Zaczynamy!

Suplementować ten selen czy nie, jak to jest z tym jodem?
***
Dieta przy Hashimoto bez nabiału?
***
Kapusta mi szkodzi?
***
Jaka jest najlepsza dieta w Hashimoto?
***
Czy dietetyk w Hashimoto jest konieczny…?

***

MIT 1: Euthyrox jest najlepszym rozwiązaniem w leczeniu Hashimoto

dieta hashimoto euthyrox letrox co lepsze?

Nie jest prawdą, że Euthyrox to obowiązkowy lek dla osoby borykającej się z chorobą Hashimoto!

Co prawda leczenie niedoczynności tarczycy spowodowanej chorobą Hashimoto polega na uzupełnieniu niedoborów hormonów. Na tym niestety najczęściej kończy się leczenie pacjentki. Wiele kobiet z Hashimoto po wyjściu od lekarza nie ma pojęcia o konieczności wprowadzenia diety i zmiany nawyków żywieniowych. To często popełniany błąd, gdyż po wizycie u lekarza każda pacjentka powinna mieć zapewnioną opiekę dietetyka w Hashimoto.

W przypadku pacjentek z Hashimoto najczęściej zalecanym przez endokrynologów preparatem zawierającym L-tyroksynę (syntetyczny hormon wywierający działanie podobne do naturalnego hormonu tarczycy) jest Euthyrox.

Lek ten zawiera w swoim składzie laktozę (jako substancję wypełniającą), której nietolerancja towarzyszy ok. 70% pacjentom ze zdiagnozowanym Hashimoto.

Istnieje wiele udokumentowanych przypadków chorych, u których leczenie coraz większymi dawkami hormonów nie przynosiło większych efektów. Okazuje się, że źle dobrany lek, zawierający w swoim składzie laktozę może mieć na to wpływ. Dlatego właśnie jeśli zauważysz u siebie specyficzne objawy ze strony układu pokarmowego (np. wzdęcia, ból brzucha, mdłości, zaparcia, biegunki, wydalanie dużej ilości gazów) po Euthyroxie, warto porozmawiać z lekarzem nad zmianą preparatu hormonalnego.

Co zrobić gdy rozpoznasz u siebie nietolerancję na laktozę? Dietetyk w Hashimoto i specjalistyczna konsultacja to najlepsze rozwiązanie w celu zaplanowania odpowiedniej diety. Pamiętaj, że dieta bezlaktozowa w Hashimoto to nie tylko zmiana mleka na bezlaktozowe.

Jeśli szukasz skutecznej wiedzy odnośnie diety w Hashimoto, dołącz do naszej grupy, gdzie dzielimy się naszą wiedzą. Kliknij poniżej!

 

Wracając do samych leków: w przypadku nietolerancji laktozy, lepszą alternatywą do Euthyroxu będzie Letrox. Substancją czynną tego leku jest również L-tyroksyna. Pamiętaj, że przedawkowanie L-tyroksyny wywołuje objawy tożsame z nadczynnością tarczycy: zaburzenia rytmu serca, wzrost ciśnienia tętniczego, bóle wieńcowe, czy duszności.

Praktyczne wskazówki
1. Jeśli okaże się, że nie tolerujesz laktozy, koniecznie jak najszybciej zwróć się do lekarza  z prośbą o zamianę Euthyroxu na Letrox.

***

MIT 2: Dieta w Hashimoto wymaga całkowitej eliminacji warzyw krzyżowych (kapustnych)

dieta hashimoto a warzywa kapustne

Nie jest prawdą, że pacjenci z Hashimoto muszą całkowicie wyeliminować z diety warzywa z rodziny krzyżowych.

Skąd zatem całe zamieszanie z warzywami kapustnymi w Hashimoto?

Głównym winowajcą są tutaj goitrogeny, czyli substancje antyodżywcze występujące głównie w roślinach z rodziny krzyżowych (Cruciferace = Brassicaceae) np.: kapuście, brokule, brukselce, jarmużu, kalafiorze, rzepie, kalarepie, rzepaku.

Goitrogeny należą do związków, które mogą wpływać na metabolizm jodu i prowadzić do obniżenia jego stężenia w organizmie. Skutkiem tego jest  zaburzenie syntezy hormonów tarczycy oraz przerostu gruczołu tarczowego. Dlatego goitrogeny nazywa się substancjami wolotwórczymi. Do organizmu człowieka trafiają poprzez bezpośrednie spożywanie roślin krzyżowych lub dostają się wraz z mlekiem krów karmionych paszą zawierającą dużą ilość tych roślin.

Należy jednak zwrócić uwagę na to, że w chorobach autoimmunologicznych, do których należy Hashimoto, jednym z głównych kierunków tematu “dieta przy Hashimoto” jest zadbanie o prawidłowe odżywienie organizmu.

Trzeba przy tym pamiętać, że warzywa krzyżowe są dobrym źródłem cennych składników odżywczych, m.in.: wapnia, kwasu foliowego i siarki, które są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ok! Warzywa kapustne mają wysoką wartość odżywczą, ale co w takim razie ze znajdującymi się w nich, groźnymi  goitrogenami?

W odpowiednio zbilansowanej (mieszanej) diecie ilość spożywanej goitryny nie jest na tyle duża, aby była szkodliwa. Ponadto warzywa kapustne zawierają progoitrynę i aktywny czynnik przeciwtarczycowy (substancję, która przekształca ją w goitrynę), który jest mocno termolabilny (czyli wrażliwy na wysoką temperaturę).

W związku z powyższym umiarkowane spożycie oraz obróbka termiczna powodują, że warzywa krzyżowe nie będą zaburzały diety u osób z Hashimoto.

Co z warzywami krzyżowymi w diecie wegetarian ze zdiagnozowanym Hashimoto?

W związku z tym, że w diecie wegetariańskiej występują znacznie większe ilości warzyw kapustnych niż w standardowej diecie mieszanej, powinni oni zwrócić szczególną uwagę na ich ilość oraz obróbkę termiczną.

Są prace, które donoszą, że spożywanie ok. 300 g warzyw krzyżowych na dzień nie powoduje zaburzeń czynności tarczycy, dlatego też można uznać to jako ilość bezpieczną.

Praktyczne wskazówki
1. Nie jedz nadmiernych ilości warzyw krzyżowych w surowej postaci. Jeśli jest to możliwe zastosuj obróbkę termiczną, np. gotuj na parze.

***

MIT 3: Dieta w Hashimoto wymaga eliminacji soi oraz produktów na bazie soi z diety

dietetyk hashimoto soja

Nie jest prawdą, że dieta przy Hashimoto musi być całkowicie pozbawiona soi i produktów na bazie soi

Niektórzy badacze sugerowali, że soja zawiera genisteinę oraz izoflawony, które wykazują działanie goitrogenne i mogą konkurować z hormonami tarczycy lub  „zablokować” działanie TPO (peroksydazy tarczycowej).

Jednak ostatnie badania kliniczne wskazują, że jeśli zostanie zachowany wystarczający poziom jodu w diecie, izoflawony sojowe nie wpłyną negatywnie na czynność gruczołu tarczowego.

Należy również pamiętać o tym, że badania naukowe wskazują na zmniejszenie aktywności biologicznej izoflawonów sojowych poprzez obróbkę termiczną (np. gotowanie) i fermentowanie. Badania naukowe wskazują, że przetwarzania soi zmniejsza aktywność goitrogenów.

Praktyczne wskazówki
1. Zadbaj o prawidłowy poziom jodu w diecie (nie włączaj suplementacji – więcej w micie 4).

***

MIT 4: Dieta w Hashimoto to konieczność włączenia suplementację jodem i selenem

jod i selen w hashimoto

Nie jest prawdą, że pacjenci z Hashimoto powinni włączyć suplementację jodem i selenem.

Jod jest jednym z najważniejszych pierwiastków wchodzących w skład hormonów tarczycy. Jednak w Hashimoto gruczoł tarczycy i tak nie potrafi go w pełni wykorzystać. Co więcej nadmiar jodu może być szkodliwy i zaostrzać przebieg choroby.

Dlatego chorzy na Hashimoto powinni zrezygnować z suplementacji jodem oraz unikać nadmiernego spożywania produktów będących bogatym źródłem tego pierwiastka, tzn.:

  • owoców morza,
  • alg,
  • wodorostów,
  • soli jodowanej.

Dzienne zalecane spożycie w USA (RDA, ang. Recommended Dietary Allowances) jodu to 150-290 mikrogramów (mg) dla dorosłych, a górne granica (UL, ang. Tolerable Upper Intake Level) ustalona przez Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine dopuszcza 1100 mcg.

Selen  to pierwiastek wchodzący w skład centrum aktywnego wielu enzymów naszego organizmu – selenoprotein, biorących udział w metabolizmie hormonów tarczycy. W związku z tym tarczyca jest jednym z organów, gdzie koncentracja selenu jest największa.

Pierwiastek ten uczestnicząc w budowie enzymu – peroksydazy glutationowej – wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz chroni tarczycę przed szkodliwym działaniem m.in. nadtlenku wodoru, czy też reaktywnych form tlenu.

Selen jest także składnikiem dejodynaz, które przekształcają prohormon – tyroksynę (T4) do trójjodotyroniny (T3), jak również wstrzymują lub zmniejszają ich aktywność. Zatem niedobór selenu prowadzi do upośledzenia konwersji T4 do T3, co skutkuje zaburzeniem pracy tarczycy.

Jego niedobór może również powodować nadmierną produkcję bardzo szkodliwego nadtlenku wodoru i w efekcie uszkodzenie miąższu tarczycy oraz być jednym z czynników biorących udział w etiopatogenezie (powstawaniu i przebiegu) choroby Hashimoto.

Powiązanie między chorobami tarczycy, a niedoborem selenu wskazywano już w badaniach klinicznych prowadzonych w latach 90.

Pełne wykorzystanie selenu zachodzi jedynie wtedy, gdy jest zapewniona odpowiednia podaż jodu w diecie, gdyż te dwa pierwiastki wzajemnie modyfikują swoją aktywność i mają wpływ na czynność tarczycy.

Należy jednak pamiętać o tym, że do selenu podchodzić należy szczególnie ostrożnie, dlatego, że istnieje cienka granica pomiędzy ilością zalecaną, a dawką toksyczną.

Jeśli ten temat jest dla Ciebie szczególnie interesujący, przeczytaj jeden z naszych wpisów dokładniej opisujących kwestię selenu– “Badanie selenu z włosa. Jak dopasować suplementację w Hashimoto?

Zalecana dobowa dawka selenu (RDA) wynosi 55 mg, a maksymalne bezpieczne dzienne spożycie (UL)  to 400 mg.

Podobnie jak niedobór, zbyt wysokie dawki selenu również prowadzą do zaburzeń pracy gruczołu tarczowego. Sprzyjają także wystąpieniu cukrzycy typu 2 oraz zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Jeżeli masz wątpliwości:

  • czy ilość selenu w Twojej diecie jest odpowiednia,
  • czy powinnaś rozważyć suplementację tym pierwiastkiem,

Pamiętaj też, że odpowiednia dieta w Hashimoto to podstawa do lepszego samopoczucia. Mieliśmy przyjemność pomóc wielu pacjentkom uporać się z trudnościami związanymi z tą chorobą, przez co nasze podejście jest sprawdzone 🙂

Jeśli chcesz się przekonać jak działamy, umów się na 1 konsultację za darmo! Kliknij tutaj.

Praktyczne wskazówki
1. Zarówno niedobór, jak i nadmiar selenu i jodu, może powodować istotne zmiany morfologiczne tkanki tarczycowej.

***
2. Pamiętaj o zachowaniu prawidłowej ilości tych pierwiastków w diecie.

***

MIT 5: Orzechy brazylijskie są dobrym źródłem selenu (Se) dla pacjentów z Hashimoto

jaki dietetyk hashimoto

Jak już wiesz z poprzedniego mitu, nadmiar selenu jest w Hashimoto szczególnie szkodliwy. W związku z tym, nie wszystkie orzechy brazylijskie są dobrym źródłem tego pierwiastka dla pacjentek z Hashimoto.

Z czego to wynika i jakie orzechy brazylijskie powinnaś zatem wybierać?

Zawartość selenu w orzechach brazylijskich może się wahać od 55 mg do 550 mg na porcję (20-30g) i uzależniona jest od jego zawartości w glebie.

Polska, ze względu na utrudnione warunki uprawy, jest regionem bardzo ubogim w selen. Dzienne spożycie tego pierwiastka w krajach europejskich wynosi jedynie 20-30 mg.

Najbogatszym źródłem selenu są orzechy brazylijskie pochodzące z północnych krajów Ameryki Południowej, takich jak Wenezuela czy Kolumbia. Taki jeden orzech brazylijski o średniej wadze 5g pokrywa aż 175% zalecanego dziennego zapotrzebowania.

W związku z tym wystarczą tylko około cztery orzechy pochodzące z krajów Ameryki Południowej, aby przekroczyć maksymalne bezpieczne dzienne spożycie, tj. 400 mg/ dzień.

Paradoksalnie zatem, powinnaś wybierać orzechy brazylijskie z najmniejszą zawartością selenu. Dietetyk w Hashimoto zawsze powinien przekazać Ci, z jakich krajów orzechy będą dla Ciebie najlepsze!

Praktyczne wskazówki
1. Czytaj uważnie etykiety i sprawdzaj kraj pochodzenia orzechów brazylijskich. Pamiętaj o tym, że jeden orzech (5g) pochodzący z Wenezueli czy Kolumbii przekracza zalecaną dobową dawkę selenu. Cztery takie orzechy zawierają prawie tyle selenu, ile wynosi jego maksymalne bezpieczne dzienne spożycie, tj. 400 mg/ dzień.

***

MIT 6: Dieta przy Hashimoto bezwzględnie oznacza przejście na dietę eliminacyjną

hashimoto dieta alergie pokarmowe

Pacjenci, z Hashimoto często podejmują się diety eliminacyjnej bez konsultacji z lekarzem, czy dietetykiem. Jest to błędne podejście.

Bezwzględna dieta eliminacyjna, która nie jest zbilansowana i dopasowana do stanu zdrowia pacjenta, często prowadzi do nadwrażliwości pokarmowych na pozostałe, niewyeliminowane grupy produktów. Sprzyja też niedoborom wielu składników odżywczych, prowadząc do pogłębienia objawów Hashimoto.

W internecie krąży bardzo wiele informacji o potrzebie stosowania diety eliminacyjnej w Hashimoto. Do często eliminowanych produktów autorzy zaliczają: gluten, nabiał, warzywa kapustne, soję, kaszę jaglaną, warzywa psiankowate, jajka, orzechy i nasiona.

Jednym z częstszych tematów w kontekście diety eliminacyjnej jest dieta bezglutenowa w Hashimoto (klikając tutaj możesz przeczytać nasz artykuł tylko na ten temat).

Jak widzisz, lista eliminowanych produktów jest całkiem długa. Zastosowanie się to tych wszystkich zaleceń zawsze skończy się niedoborami w diecie! Niedobory składników odżywczych, u pacjentów z Hashimoto, często nasilają uczucie zmęczenia. Warto pamiętać szczególnie o prawidłowej podaży produktów będących wartościowym źródłem żelaza i o tym, że niski poziom ferrytyny (w tej postaci, żelazo magazynowane jest w naszym organizmie) może świadczyć o zaburzeniach metabolizmu tego pierwiastka i  tendencji do niedokrwistości. Jednym z objawów niedoboru żelaza jest wypadanie włosów. Więcej o tym temacie przeczytasz we wpisie ” Przyczyny wypadania włosów

Pacjent ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto powinien być pod stałą opieką endokrynologa. Istotny również jest dietetyk w Hashimoto, który powinien nauczyć pacjenta w jaki sposób się żywić, co można wykluczyć z diety, a czego nie, a także monitorować i reagować na zachodzące zmiany w organizmie pacjenta (np. utrata masy ciała) do czasu zakończenia procesu zmian w diecie.

Bardzo ważna jest także edukacja pacjentki z Hashimoto, tak aby po zaprzestaniu współpracy z dietetykiem, potrafiła sama dokonywać trafnych wyborów żywieniowych. Jeżeli dieta w Hashimoto wprowadza Cię w zakłopotanie i chcesz dowiedzieć się, jak powinien wyglądać idealny jadłospis w Hashimoto, napisz do mnie, chętnie odpowiem na nurtujące Cię pytania, a także pokażę przykładowy jadłospis dla osoby z Hashimoto lub dołącz do naszej grupy na Facebooku, gdzie za darmo dzielimy się wiedzą. Kliknij poniżej!

 

Praktyczne wskazówki
1. Zanim podejmiesz się wyeliminowania jakichkolwiek produktów, czy składników pokarmowych, warto zwrócić się o pomoc do dietetyka klinicznego.
***
2. Bezwzględne przechodzenie na dietę eliminacyjną bez zaleceń lekarza lub dietetyka jest ogromnym błędem, gdyż wiąże się z dużym ryzykiem niedoborów pokarmowych, a kluczowe w chorobie Hashimoto jest prawidłowe odżywienie organizmu.

***

MIT 7: Badanie stężenia rT3, czyli nieaktywnej formy hormonu T3, nie jest potrzebne w postępowaniu diagnostycznym Hashimoto

dieta w hashimoto

Diagnostyka choroby Hashimoto zwłaszcza na jej początkowych etapach rozwoju może być bardzo trudna, ponieważ niejednokrotnie wyniki hormonów są w normie, a pacjentka odczuwa objawy niedoczynności tarczycy. Dlatego pomijanie testu określającego stężenie rT3 może sprawić, że przez długi okres czasu diagnozowana pacjentka pozostanie bez rozpoznania choroby.

W tarczycy syntezowane są hormony: T3 (trójjodotyronina) i T4 (tyroksyna).

Tarczyca w 93% produkuje T4, a zaledwie w 7% T3. T4 jest prohormonem związanym z białkiem. W związku z tym T4 ma trzy możliwości:

        • konwertować w bardziej aktywne T3,
        • konwertować w swoją aktywną (wolną) formę fT4
        • nie konwertować – pozostać w formie związanej z białkiem

T4 jest uwalniane do krwi aż w 99% jest formą związaną z białkiem. Zaledwie 1% T4 produkowanego w samej tarczycy jest konwertowane do wolnej postaci tego hormonu, czyli fT4 (aktywna forma, którą nasz organizm wykorzystuje).

T3 z kolei ma dwie możliwości:

        • konwertować do fT3 (aktywną formę)
        • konwertować do rT3 (nieaktywną formę)

Warto pamiętać o tym, że jeżeli wszystko przebiega prawidłowo, T3 nie zawsze konwertuje do wolnego hormonu fT3. Może także konwertować do tzw. odwrotnego T3, czyli rT3.

Istotnym jest zatem, aby w diagnostyce uwzględnić badanie stężenia rT3. Pozwala to ocenić, czy problem wydzielania hormonów leży u podstaw zaburzenia pracy tarczycy, czy odpowiadają za to inne czynniki, które należy dokładniej zbadać.

Praktyczne wskazówki
1. Badanie rT3 pozwala nam odróżnić prawdziwą niedoczynność tarczycy (która powinna być leczona hormonalnie) od stanu, gdy tarczyca działa prawidłowo, ale zahamowaniu ulegają mechanizmy przemiany hormonów, a przyczyna tego stanu nie leży w nieprawidłowej pracy gruczołu.

***

MIT 8: Im wyższa dzienna dawka witaminy D3 tym lepiej dla naszego organizmu

dieta przy Hashimoto

Nie jest prawdą, że większa dawka witaminy D przyniesie większe korzyści zdrowotne.

Na wstępie wyjaśnijmy krótko czym jest witamina D i dlaczego jest tak ważna.

Witamina D to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która jest produkowana w naszym organizmie z cholesterolu, gdy skóra jest wystawiona na promienie słoneczne. Z tego powodu często jest określana jako witamina „słońca”

Oprócz regulacji homeostazy (organizm w stanie równowagi) mineralnej – witamina D wykazuje szerokie spektrum działania na nasz organizm, między innymi jako czynnik przeciwnowotworowy, stymulator odporności wrodzonej.

Witamina D kierując wapń i fosforany do układu krążenia działa na układ pokarmowy, kostny i moczowy.

Jednak w naszej strefie klimatycznej ekspozycja na słońce od września do marca jest niewystarczająca. W celu utrzymania właściwego poziomu witaminy D powinniśmy zadbać o jej większe spożycie w diecie i suplementacji.

Są dwie główne formy występujące w diecie:

        • Witamina D3 (cholekalcyferol): Występuje w niektórych pokarmach zwierzęcych, takich jak tłuste ryby i żółtka jaj.
        • Witamina D2 (ergokalcyferol): Występuje w grzybach.

Z tych dwóch interesuje nas D3, ponieważ badania udowodniły, że jest prawie dwa razy skuteczniejsza w zwiększeniu stężenia witaminy D.

Jeśli chodzi o rekomendacje dotyczące zalecanej dziennej dawki zmieniały się one na przestrzeni ostatnich lat. Obecnie górna dopuszczalna bezpieczna dobowa dawka witaminy D dla populacji zdrowej to 2000 IU/dziennie.

Należy pamiętać o tym, że wit. D kumuluje się w naszym organizmie, a jej nadmiar może prowadzić do hiperwitaminozy, która jest niebezpieczna. Hiperwitaminoza wit. D  może objawiać się:

        • wystąpienia hiperkalcemii (zwiększone stężenie wapnia we krwi) powodującej zwapnienie serca, nerek, płuc, naczyń krwionośnych,
        • osłabienia,
        • sennością,
        • zmianami nastroju, a nawet depresją,
        • bólami głowy i brzucha,
        • spadkiem apetytu,
        • biegunkami lub zaparciami,
        • wymiotami,
        • kamicą nerkową,
        • wielomoczem.

Nie da się ukryć, że w Hashimoto suplementacja niektórych substancji jest konieczna i powinna być rozważona zarówno z lekarzem, jak i dietetykiem w Hashimoto. Dobierając suplementy do diety w Hashimoto pamiętaj o kilku ważnych aspektach:

  • wprowadzenie każdej substancji opieraj na podstawie wyników badań i potrzeb organizmu – skonsultuj suplementację ze specjalistą
  • dobieraj odpowiednie, bezpieczne dla zdrowia dawki preparatów
  • korzystaj ze sprawdzonych suplementów o potwierdzonej jakości i naturalnych składnikach, bez zbędnych konserwantów i sztucznych barwników

Ciekawym rozwiązaniem wśród suplementów jest Sundose – personalizowany suplement. To jedyny preparat na rynku, którego skład jest dobierany indywidualnie, na podstawie badań oraz wywiadu zdrowotnego. Korzystając z Sundose możesz dobrać odpowiednie ilości witamin i składników mineralnych oraz substancji bioaktywnych, takich jak m.in. selen, magnez, żelazo, wit. D, wit. E, czy kwasy omega-3, które są często rozważane jako jedne z najważniejszych elementów diety w Hashimoto.

Praktyczne wskazówki
1. Wykonaj badanie stężenia witaminy D3 (25-OH D3) i w sytuacji niedoboru włącz suplementację tej witaminy.
***
2. W okresie od września – kwietnia w naszej umiarkowanej strefie klimatycznej zaleca się suplementację wit. D w dawce nie mniejszej niż 1000-2000 IU, ale nieprzekraczającej 4 000 IU/ dzień (najwyższa dobrze tolerowana dawka).
***
3. Uwaga: w przypadku osób, które mają współistniejące choroby przebiegające z zaburzeniami stężenia wapnia powinny suplementację witaminą D3 koniecznie należy skonsultować z lekarzem prowadzącym!

***

Podsumowanie

Wokół choroby i diety w Hashimoto wyrosło wiele mitów, które wprowadzają zamęt, przez co wiele osób chcących poznać tą tematykę “gubi się” i nie wie jakie kroki ostatecznie podjąć.

Oprócz leczenia substytucyjnego czyli po prostu uzupełniania niedoborów hormonów spowodowanych zapaleniem tarczycy bardzo cennym uzupełnieniem jest dietoterapia.

Dzięki diecie możliwe jest spowolnienie postępu choroby, poprawa samopoczucia oraz komfortu życia pacjentki, a także odpowiednie zaplanowanie redukcji masy ciała.

Pierwszym i najważniejszym krokiem jaki należy podjąć w celu wprowadzenia diety w Hashimoto jest przeprowadzenie przez dietetyka klinicznego pogłębionego wywiadu medyczno – żywieniowego, a w niektórych przypadkach wykonanie dodatkowych badań. Dietetyk w Hashimoto posiada wiedzę i umiejętności, aby odpowiednio zaplanować strategię żywieniową.

Stosowanie się do ogólnych przesłanek dotyczących dietoterapii oraz działanie “na własną rękę”, bez podjęcia współpracy z dietetykiem w Hashimoto, może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.

W kontekście Hashimoto może zaciekawić Cię jeszcze nasz wpis dotyczący omega-3 w Hashimoto i tego dlaczego warto o tym pamiętać w diecie.

Jeśli szukasz skutecznej wiedzy odnośnie diety w Hashimoto, dołącz do naszej grupy, gdzie dzielimy się naszą wiedzą. Kliknij w baner poniżej!

Możesz też do nas zadzwonić, aby:

  • otrzymać odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie odnośnie tematu Dieta w Hashimoto
  • dowiedzieć się, czy Twoja dieta przy Hashimoto jest odpowiednio zaplanowana
  • otrzymać przykładowy jadłospis w Hashimoto
  • zaplanować odpowiednią strategię żywieniową – sprawdź: Dietetyk Warszawa i online

Opinie naszych klientów możesz sprawdzić tutaj.

Numer telefonu: 733 977 095

Inne nasze wpisy o Hashimoto znajdziesz tutaj >>>Hashimoto – Dieta <<<

***

Autor

dietetyk hashimoto

mgr Ania Świtakowska

Dietetyk kliniczny, Lider zespołu dietetyków Kliniki Dietetycznej Nutricus

Więcej na mój temat możesz się dowiedzieć w mojej wizytówce na stronie zespołu Nutricus.

***

Bibliografia:

      1. Chu M., Setlzer T. Myxedema Coma Induced by Ingestion of Raw Bok Choy, N Engl J Med 2010; 362:1945-1946
      2. Dylan T. Dahlquist, Brad P. Dieter and Michael S. Koehle, Plausible ergogenic effects of vitamin D on athletic performance and recovery, Journal of the International Society of Sports Nutrition 2015
      3. Tyler BarkerEmail author, Erik D Schneider, Brian M Dixon, Vanessa T Henriksen and Lindell K Weaver, Supplemental vitamin D enhances the recovery in peak isometric force shortly after intense exercise, Nutrition & Metabolism 2013
      4. Parekha, Khana, Torresa, Kittoa,Concentrations of selenium, barium, and radium in Brazil nuts, Journal of Food Composition and Analysis, Volume 21, Issue 4, June 2008, Pages 332–335
      5. Christine D Thomson, Alexandra Chisholm, Sarah K McLachlan, and Jennifer M Campbell, Brazil nuts: an effective way to improve selenium status, Am J Clin Nutr February 2008, vol. 87 no. 2 379-384
      6. Stoffaneller R, Morse NL, A review of dietary selenium intake and selenium status in Europe and the Middle East, Nutrients. 2015 Feb 27;7(3):1494-537
      7. Margaret P. Rayman, Selenium in cancer prevention: a review of the evidence and mechanism of action, Volume 64, Issue 4 November 2005, pp. 527-542
      8. Pałkowska E., Co to są substancje antyodżywcze?, Polskie Towarzystwo Dietetyki
      9. Dasgupta, P., et al. 2008. Iodine nutrition: Iodine content of iodized salt in the United States. Environ. Sci. Technol., 42 (4), 1315–1323
      10. Fairweather-Tait SJ, Bao Y, Broadley MR, Collings R, Ford D, Hesketh JE, & Hurst R. (2011) Selenium in human health and disease. Antioxidants & redox signaling, 14(7), 1337-83. PMID: 20812787
      11. Stranges S, Sieri S, Vinceti M, Grioni S, Guallar E, Laclaustra M, Muti P, Berrino F, & Krogh V. (2010) A prospective study of dietary selenium intake and risk of type 2 diabetes.BMC public health, 564. PMID: 20858268
      12. Fairweather-Tait SJ, Bao Y, Broadley MR, Collings R, Ford D, Hesketh JE, & Hurst R. (2011) Selenium in human health and disease. Antioxidants & redox signaling, 14(7), 1337-83. PMID: 20812787
      13. Rayman MP. (2008) Food-chain selenium and human health: emphasis on intake. The British journal of nutrition, 100(2), 254-68. PMID: 18346308
      14. van Zuuren EJ, Albusta AY, Fedorowicz Z, Carter B, & Pijl H. (2013) Selenium supplementation for Hashimoto’s thyroiditis. The Cochrane database of systematic reviews. PMID: 23744563
      15. Eskes SA, Endert E, Fliers E, Birnie E, Hollenbach B, Schomburg L, Köhrle J, & Wiersinga WM. (2013) Selenite supplementation in euthyroid subjects with thyroid peroxidase antibodies. Clinical endocrinology. PMID: 23844613
      16. Schomburg L. (2011) Treating Hashimoto’s thyroiditis with selenium: no risks, just benefits?. Thyroid : official journal of the American Thyroid Association, 21(5), 563. PMID: 21595518
      17. Jarosz M.; Bułhak-Jachymczuk B. Normy żywienia człowieka. Wyd. Lekarskie, PZWL, 2008
      18. Bjelakovic G.; Nikolova D.; Gluud L.L.; Simonetti R.G.; Gluud C.  Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various disease. Cochrane Database Syst Rev. 2012;14;3:CD007176.
      19. Bjelakovic G.; Nikolova D.; Gluud L.L.; Simonetti R.G.; Gluud C.  Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various disease. Cochrane Database Syst Rev. 2012;14;3:CD007176.
      20. http://www.stopthethyroidmadness.com/
      21. www.eufic.org/article/pl/4/12/artid/Selenium-in-the-Diet/
      22. Pharmindex Kompendium Leków 2007
      23. Lewandowska A.; Dieta w chorobie Hashimoto, 2018

3 replies on “Dieta w Hashimoto: 8 najważniejszych wskazówek dietetyka klinicznego

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *