Dieta w Hashimoto: Czy koniecznie eliminować gluten?

Ten wpis jest elementem cyklu 50 Twarzy Hashimoto, w którym eksperci poradni dietetycznej Nutricus poszukują odpowiedzi na pytanie: jaka jest prawidłowa dieta w Hashimoto? Zespół dietetyków z Warszawy zaprezentuje wiedzę sprawdzoną w praktyce i popartą nauką, a do tego, pokaże również przykłady z codziennej praktyki dietetyka klinicznego, który prowadzi pacjentki z chorobą Hashimoto.

dieta w hashimoto

 

***

Dieta eliminacyjna — kiedy powinnam ją zastosować?

Dieta eliminacyjna u pacjentek z chorobą Hashimoto powinna być stosowana tylko po wykonaniu określonych badań oraz konsultacji z lekarzem i dietetykiem prowadzącym.

Najczęstszym składnikiem pokarmowym, którego eliminację w Hashimoto uznaje się za słuszną, jest gluten, dlatego wiele pacjentek wyklucza go na własną rękę, bez uprzedniej diagnostyki.

Okazuje się, że eliminacja glutenu w chorobie Hashimoto nie jest obligatoryjna dla każdej pacjentki.

W celu wyjaśnienia, jaka jest przyczyna teorii głoszącej, że gluten jest składnikiem zakazanym u każdej pacjentki z Hashimoto, zacznijmy od podstaw.

W jakich produktach znajdę gluten?

Gluten to mieszanina białek pochodzenia roślinnego, na które składa się głównie: glutenina i gliadyna. Występuje on w większości zbóż, takich jak:

  1. pszenica,
  2. żyto,
  3. owies*
  4. orkisz,
  5. jęczmień.

*owies sam w sobie nie zawiera glutenu, niestety w Polsce jest zanieczyszczony pszenicą i dlatego należy wybierać produkty z owsa oznaczone jako bezglutenowe lub dozwolone dla osób z celiakią.

Czy oprócz Hashimoto grozi mi coś jeszcze?

Podstawową jednostką chorobową, w której w pełni obligatoryjnym postępowaniem jest dieta bezglutenowa, jest Celiakia. Choroba ta charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym i stopniowym wyniszczeniem niektórych fragmentów tkanek w jelicie cienkim.

Co więcej, nawet prawidłowe stosowanie diety bezglutenowej nie jest w stanie wyleczyć celiakii — ma się ją na całe życie., a odpowiedni sposób żywienia zapobiega dalszym komplikacjom.

Jaki to ma związek z Hashimoto? Otóż obie choroby: Hashimoto oraz celiakia – należą do grupy chorób autoimmunologicznych, w których układ odpornościowy buntuje się przeciwko własnym tkankom. Mówiąc krótko, nasza własna odporność staje się naszym wrogiem.

Dodatkowo każda osoba cierpiąca na jedną chorobę z tej grupy, ma zwiększone ryzyko drugiej choroby o tym samym podłożu. Okazuje się, że 2-5% osób chorych na celiakię cierpi jednocześnie na Hashimoto!

Wiele pacjentek z zapaleniem tarczycy cierpi jednocześnie na celiakię — powoduje to konieczność wprowadzenia bezglutenowej diety w Hashimoto. Jednak to druga z wymienionych chorób — celiakia wymaga bezwzględnie wyłączenia glutenu z diety!

dieta w hashimoto

Mam Hashimoto. Jak upewnić się, czy mogę jeść gluten?

Mimo silnego związku i częstego współwystępowania obu chorób nie zaleca się samodzielnego wykluczania gluten z diety w Hashimoto.

Najnowsze wnioski z badań naukowych rekomendują, by u każdej osoby po wykryciu choroby Hashimoto przeprowadzać dodatkową diagnostykę w kierunku celiakii. Dlatego przede wszystkim zacznij od wizyty lekarskiej i wykonania odpowiednich badań:

  • serologicznych, oceniających poziom przeciwciał
  • endoskopowych, oceniających strukturę jelita cienkiego

Dopiero po przeprowadzeniu tych badań, lekarz prowadzący może określić, czy cierpisz na drugą chorobę i musisz wykluczyć gluten. Jeżeli tak jest — skorzystaj z porady dietetyka klinicznego, który ułoży pełnowartościową dietę w Hashimoto pozbawioną glutenu.

Dieta w Hashimoto — na co powinnam uważać?

Eliminacja glutenu z diety w Hashimoto niesie za sobą bardzo duże ryzyko popełnienia wielu błędów, które odbiją się negatywnie na zdrowiu i samopoczuciu.

Są przynajmniej 3 powody, dla których taki pomysł powinnaś skonsultować z lekarzem i dietetykiem prowadzącym:

  • Samodzielna eliminacja glutenu bardzo często prowadzi do niedoborów i pogorszenia samopoczucia — pamiętaj, że wykluczenie tak powszechnego składnika, jakim jest gluten, wymaga jego odpowiedniego zastąpienia, by Twoja dieta w Hashimoto nadal była pełnowartościowa. Dla przykładu, ograniczenie wielu produktów zbożowych (zawierających gluten) bez konsultacji ze specjalistą może sprawić, że w Twojej diecie zabraknie błonnika pokarmowego.
  • Gluten jest powszechnie stosowany przez producentów żywności — zaprzestanie jedzenia pszenicy, czy żyta nie wystarczy! Ze względu na swoje właściwości technologiczne, gluten jest wykorzystywany w produktach, których nigdy nie posądziłabyś o szkodliwość. Dla przykładu jabłka są nim powlekane, by uzyskać gładką i błyszczącą skórkę, a plasterki sera oddzielane, by nie skleiły się w opakowaniu. Zgłoś się do dietetyka klinicznego, który wyjaśni Ci, jak poruszać się po diecie bezglutenowej i wskaże ukryte źródła tego białka.
  • Usunięcie glutenu z diety w Hashimoto, bez uprzedniego wykonania badań, uniemożliwia Ci zrobienie ich później! Wykluczenie składnika, który potencjalnie Ci szkodzi, może przynieść poprawę. Jednak jeżeli zastosujesz dietę bezglutenową, nie wiedząc, czy jest taka konieczność- badania wykonane w późniejszym okresie nie będą wiarygodne — dieta już wcześniej została pozbawiona glutenu, który miał odpowiadać za wszelkie szkody. Wykonaj badania raz — poznaj swój organizm na całe życie.

O czym powinnam pamiętać?

  • Jeżeli masz Hashimoto — zrób diagnostykę w kierunku celiakii (to celiakia bezwzględnie wymaga diety bezglutenowej).
  • Wstrzymaj się z wprowadzeniem diety bezglutenowej w Hashimoto do zrobienia koniecznych badań.
  • Dietę bezglutenową wprowadzaj ostrożnie, współpracując z dietetykiem — zadbaj o pełnowartościową i bezpieczną dietę bezglutenową, która będzie połączona z innymi zaleceniami, obowiązującymi w Hashimoto.
  • Jeżeli badania lekarskie nie wykażą celiakii, a w dalszym ciągu chcesz wyeliminować gluten, to warto dodatkowo wykonać badanie na nietolerancje pokarmowe

Jeżeli chcesz zastosować dietę bezglutenową bez negatywnych konsekwencji, to z chęcią pomogę Ci ją dopasować do Twoich potrzeb i smaków. Kliknij poniżej i dowiedz się więcej, czym jest nasze rozwiązanie:

DIETA W HASHIMOTO

***

O autorce

dietetyk kliniczny warszawa, dieta w hashimoto, odchudzanie

Ania Świtakowska

Dietetyk kliniczny

Koordynator zespołu dietetyków

 

O sobie:

Dietetyka kliniczna jest tym, co pochłania mnie każdego dnia. W szczególności tematyka zaburzeń hormonalnych, którą traktuję jako niezwykle wymagającą i ciekawą. Stale poszerzam swoją wiedzę, uczestnicząc w licznych konferencjach naukowych i szkoleniach, dzięki którym podczas pracy z podopiecznymi opieram się na aktualnych zaleceniach płynących z badań naukowych.

W swojej pracy dużo uwagi przykładam do dobrego kontaktu z klientem, dopasowaniu przepisów kulinarnych do Twoich potrzeb oraz dostarczeniu Ci najlepszych metod do osiągnięcia celu. Poza tym jestem bardzo dobrze zorganizowana, więc pracując ze mną, masz pewność, że wszystko poukładam w Twoim zdrowiu krok po kroku.

Ukończyłam dwie uczelnie, jednak wciąż staram się poszerzać swoją wiedzę, dużo czytając oraz śledząc nowinki żywieniowe.

Więcej na mój temat możesz się dowiedzieć w mojej wizytówce na stronie zespołu Nutricus.

 

Literatura:

  1. Liontiris MI1, Mazokopakis EE., A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients.Points that need more investigation; Hell J Nucl Med. 2017 Jan-Apr;20(1):51-56
  2. http://www.celiakia.pl/diagnoza/
  3. Zakrzewska E., Zegan M., Michota-Katulska E.: Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto. Bromat Chem Toksykol. XLVII, 2015, 2, 117-127.
  4. Chin Lye Ch’ng, MRCPI, M. Keston Jones, MD, FRCP, and Jeremy G. C. Kingham, MD, FRCP; Celiac Disease and Autoimmune Thyroid Disease; Clin Med Res. 2007 Oct; 5(3): 184–192

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *