Dietetyczne pączki na Tłusty Czwartek!

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. W związku z tym, mamy dla Was przepis na tradycyjne pączki, oraz dla bardzo dbających o linię, ich chudsze zamienniki 🙂 Dietetyczne pączki! Smacznego!

Pączki tradycyjne

  • 10 SZTUK
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml (1/2 szklanki) ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 35 g masła
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • lukier: 1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach gorącej wody lub soku z cytryny lub cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Przygotować rozczyn: drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut.
  2. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka i ubite jajka.
  3. Powoli wymieszać, następnie wyrabiać przez 15 minut. Dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 1 i 1/2 godzinie) wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i chwilę powygniatać pozbywając się pęcherzy powietrza, rozwałkować na gruby placek (w razie potrzeby można podsypać mąką), taki aby wyciąć z niego 10 kółek. Z ciasta za pomocą ostrej szklanki wyciąć krążki i odłożyć do wyrośnięcia na około 45 minut.
  5. Smażyć partiami (po 4 sztuki) w rozgrzanym oleju, aż będą ładnie zarumienione (nie mogą rumienić się zbyt szybko), w połowie smażenia przewrócić. Wyjąć na ręcznik papierowy.
  6. Polać lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową lub tylko posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.

Wartość odżywcza 1 pączka:

  • Wartość kaloryczna: 292 kcal
  • Tłuszcz: 10,9 g
  • Węglowodany: 43,5 g
  • w tym cukier: 13,7 g
  • Białko: 5,3 g

Dietetyczne pączki z budyniem

10 SZTUK

Składniki:

  • Szklanka mąki tortowej 120g
  • Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 130g
  • 25 g drożdży
  • Pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
  • Jajko rozmiar L
  • Łyżeczka cukru 5 g
  • 50 g gotowego budyniu przygotowanego z mlekiem posłodzonego stewią/ksylitolem
  • Wanilia
  • Stewia/ksylitol do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego stewię oraz mleko 0,5 % tłuszczu.
  2. Przygotować rozczyn – podgrzać mleko, połączyć z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Następnie dodać jajko i zmiksować na piankę. Wsypać mąkę i wyrabiać ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodać wanilię oraz stewię w proszku lub w płynie.
  4. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Na stolnicę wysypać trochę mąki i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszczyć je na grubość 2 cm i wyciąć kółka dużym kubkiem.
  6. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę budyniu i skleić końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków.
  7. Gotowe pączki ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstawić na kolejną godzinę. Następnie piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Wartość odżywcza 1 pączka:

  • Wartość energetyczna: ok. 110 kcal
  • Tłuszcz: 1,1 g
  • Węglowodany: 20,5 g
  • Białko: 4,2g