Domowe pieczywo ziarniste – alternatywa dla sklepowego chleba

Domowe pieczywo ziarniste – alternatywa dla sklepowego chleba
 
Pieczywo jest idealnym produktem nadającym się na II śniadanie czy przekąskę. Niestety często pieczywo dostępne w sklepach pozostawia wiele do życzenia w kwestii jakości. Czy każde ciemne pieczywo jest zdrowe? https://nutricus.pl/blog/ciemne-pieczywo-jest-zawsze-zdrowe
 
👩‍🍳Jest jednak na to sposób! Warto upiec własne pieczywo, a do tego wieloziarniste. Bogate w składniki mineralne i zdecydowanie bardziej sycące!
 
➡️Składniki:
¼ szklanki migdałów
¼ szklanki orzechów laskowych
½ szklanki pestek dyni
¼ szklanki siemienia lnianego
3 łyżki sezamu
2 szklanki mielonych migdałów
2 łyżki mąki kokosowej
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
¾ szklanki napoju sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki wody
1 łyżeczka syropu klonowego
 
➡️Do posypania pieczywa:
siemię lniane
pestki słonecznika
sezam
pestki dyni
 
➡️Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180stC.
Migdały, orzechy, pestki, siemię, sezam, mielone migdały, mąkę kokosową, sodę i sól przesyp do miski,zmiksuj niezbyt drobno.
W oddzielnej misce połącz mielone siemię lniane z wodą. W kolejnej misce połącz napój sojowy, ocet, olej i syrop a następnie dodaj siemię z wodą. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Suche składniki połącz z mokrymi i zmiksuj. Odstaw na kilka minut.
Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp pieczywo pestkami. Piecz 45minut w 180stC.
Pieczywo ostudź i przechowuj w lodówce.