Eliminacja glutenu w Hashimoto. Czy dieta bezglutenowa to konieczność?

Czy eliminacja glutenu w Hashimoto to konieczność? To pytanie zadaje sobie niejedna kobieta borykająca się z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. Dieta bezglutenowa w Hashimoto to temat, który staję się bardzo popularny i w okół niego narasta wiele mitów. Zespół dietetyków z Warszawy zaprezentuje wiedzę sprawdzoną w praktyce i popartą nauką, która wyjaśni wszelkie wątpliwości dotyczące tematyki Hashimoto a gluten. Jeśli ten temat interesuje Cię bardziej, sugeruję przeczytać nasz najbardziej popularny wpis: Dieta Hashimoto

Poniżej przygotowałam dla Ciebie wpis dość szczegółowo omawiający tematykę Hashimoto a gluten. Jeśli jednak wolisz podejść do tematu Hashimoto całościowo napisz do nas. Na pewno pomożemy 🙂

 

***

Eliminacja glutenu w Hashimoto — dieta eliminacyjna, kiedy powinnam ją zastosować?

Dieta eliminacyjna u pacjentek z chorobą Hashimoto powinna być stosowana tylko po wykonaniu określonych badań oraz konsultacji z lekarzem i dietetykiem prowadzącym.

Najczęstszym składnikiem pokarmowym, którego eliminację w Hashimoto uznaje się za słuszną, jest gluten, dlatego wiele pacjentek wyklucza go na własną rękę, bez uprzedniej diagnostyki. Dieta bezglutenowa czasami okazuję się być zasadna, co można zaobserwować poprzez zmniejszenie natężenia niektórych objawów, np. ze strony przewodu pokarmowego. Niejednokrotnie jednak okazuje się, że eliminacja glutenu w Hashimoto nie przynosi żadnych efektów. Nieskuteczna dieta bezglutenowa wprowadza pacjentki w zakłopotanie, a jednocześnie utrudnia dalsze postępowanie diagnostyczne. Czy w takim razie eliminacja glutenu w Hashimoto to konieczność? Co na na temat hasła Hashimoto a gluten mówią badania naukowe oraz rekomendacje?

Okazuje się, że eliminacja glutenu w Hashimoto nie jest obligatoryjna dla każdej pacjentki.

W celu wyjaśnienia, jaka jest przyczyna teorii głoszącej, że gluten jest składnikiem zakazanym u każdej pacjentki z Hashimoto, zacznijmy od podstaw.

W jakich produktach znajdę gluten?

Gluten to mieszanina białek pochodzenia roślinnego, na które składa się głównie: glutenina i gliadyna. Występuje on w większości zbóż, takich jak:

  1. pszenica,
  2. żyto,
  3. owies*
  4. orkisz,
  5. jęczmień.

*owies sam w sobie nie zawiera glutenu, niestety w Polsce jest zanieczyszczony pszenicą i dlatego należy wybierać produkty z owsa oznaczone jako bezglutenowe lub dozwolone dla osób z celiakią.

Czy oprócz Hashimoto grozi mi coś jeszcze?

Podstawową jednostką chorobową, w której w pełni obligatoryjnym postępowaniem jest dieta bezglutenowa, jest Celiakia. Choroba ta charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym i stopniowym wyniszczeniem niektórych fragmentów tkanek w jelicie cienkim.

Co więcej, nawet prawidłowe stosowanie diety bezglutenowej nie jest w stanie wyleczyć celiakii — ma się ją na całe życie, a odpowiedni sposób żywienia zapobiega dalszym komplikacjom.

Jaki to ma związek z tematem Hashimoto a gluten? Otóż obie choroby: Hashimoto oraz celiakia – należą do grupy chorób autoimmunologicznych, w których układ odpornościowy buntuje się przeciwko własnym tkankom. Mówiąc krótko, nasza własna odporność staje się naszym wrogiem.

Dodatkowo każda osoba cierpiąca na jedną chorobę z tej grupy, ma zwiększone ryzyko drugiej choroby o tym samym podłożu. Okazuje się, że 2-5% osób chorych na celiakię cierpi jednocześnie na Hashimoto!

Wiele pacjentek z zapaleniem tarczycy cierpi jednocześnie na celiakię — powoduje to, że dieta bezglutenowa w Hashimoto staje się koniecznością. Jednak to druga z wymienionych chorób — celiakia wymaga bezwzględnie wyłączenia glutenu z diety!

dieta w hashimoto

Mam Hashimoto. Jak upewnić się, że dieta bezglutenowa jest mi potrzebna?

Mimo silnego związku i częstego współwystępowania obu chorób nie zaleca się samodzielnego wykluczania glutenu z diety w Hashimoto.

Najnowsze wnioski z badań naukowych rekomendują, by u każdej osoby po wykryciu choroby Hashimoto przeprowadzać dodatkową diagnostykę w kierunku celiakii. Tak jak zostało wspomniane powyżej – chorując na Hashimoto masz zwiększone ryzyko celiakii, a więc większe ryzyko konieczności diety bezglutenowej. Dlatego przede wszystkim zacznij od wizyty lekarskiej i wykonania odpowiednich badań:

  • serologicznych, oceniających poziom przeciwciał – pamiętaj, że ich wytwarzanie jest zależne od spożycia glutenu, a wprowadzona wcześniej dieta bezglutenowa spowoduje spadek ich poziomu  – eliminacja glutenu  w Hashimoto przed wykonaniem badań może zaburzyć wiarygodność wyniku
  • endoskopowych, oceniających strukturę jelita cienkiego – aktualne publikacje nadal potwierdzają, iż “złotym standardem” diagnostycznym pozostaje biopsja jelita i ocena zmian histologicznych

Dopiero po przeprowadzeniu tych badań, lekarz prowadzący może określić, czy cierpisz na drugą chorobę (celiakię) i musisz wykluczyć gluten. Jeżeli tak jest — skorzystaj z porady dietetyka klinicznego, dla którego temat Hashimoto a gluten jest codziennością. Specjalista wytłumaczy Ci, na czym polega dobrze poprowadzona dieta bezglutenowa i ułoży pełnowartościową dietęm w której eliminacja glutenu w Hashimoto będzie bezpieczna i skuteczna. 

W przypadku negatywnych wyników postępowania diagnostycznego w kierunku celiakii, warto rozważyć dwie inne choroby glutenozależne:

  • nadwrażliwość alergiczną na pszenicę – często objawiająca się natychmiast po spożyciu pszenicy – występują klasyczne objawy alergiczne obejmujące np. układ oddechowy czy skórę; standardem diagnostycznym są m.in. testy skórne punktowe
  • nieceliakalną nadwrażliwość na gluten (tzw. nietolerancja glutenu) – diagnozowana u osób, u których nie stwierdza się celiakii, ani alergii na pszenicę; ze względu na brak pewnego postępowania diagnostycznego, jedynym słusznym rozwiązaniem jest czasowa eliminacja glutenu w Hashimoto i prowokacja w określonym schemacie, w oparciu o współpracę z dietetykiem klinicznym

Hashimoto a gluten

Dieta w Hashimoto — na co powinnam uważać?

Eliminacja glutenu w Hashimoto niesie za sobą bardzo duże ryzyko popełnienia wielu błędów, które odbiją się negatywnie na zdrowiu i samopoczuciu.

Są przynajmniej 3 powody, dla których taki pomysł powinnaś skonsultować z lekarzem i dietetykiem prowadzącym:

  • Samodzielna eliminacja glutenu w Hashimoto bardzo często prowadzi do niedoborów i pogorszenia samopoczucia — pamiętaj, że wykluczenie tak powszechnego składnika, jakim jest gluten, wymaga jego odpowiedniego zastąpienia, by Twoja dieta bezglutenowa nadal była pełnowartościowa. Jeżeli ciekawi Cię temat składników mineralnych, które są ważne w Hashimoto, zajrzyj do naszego artykułu o selenie
  • Gluten jest powszechnie stosowany przez producentów żywności — zaprzestanie jedzenia pszenicy, czy żyta nie wystarczy! Ze względu na swoje właściwości technologiczne, gluten jest wykorzystywany w produktach, których nigdy nie posądziłabyś o szkodliwość. Dla przykładu jabłka są nim powlekane, by uzyskać gładką i błyszczącą skórkę, a plasterki sera oddzielane, by nie skleiły się w opakowaniu. Zgłoś się do dietetyka klinicznego, który wyjaśni Ci, temat Hashimoto a gluten oraz pomoże Ci poruszać się po diecie bezglutenowej, wskaże też ukryte źródła tego białka.
  • Usunięcie glutenu z diety w Hashimoto, bez uprzedniego wykonania badań, uniemożliwia Ci zrobienie ich później! Wykluczenie składnika, który potencjalnie Ci szkodzi, może przynieść poprawę. Jednak jeżeli  dieta bezglutenowa zostanie zastosowana z góry, nie wiedząc, czy jest taka konieczność- badania wykonane w późniejszym okresie nie będą wiarygodne — dieta już wcześniej została pozbawiona glutenu, który miał odpowiadać za wszelkie szkody. Wykonaj badania raz — poznaj swój organizm na całe życie.

Hashimoto a gluten – o czym powinnam pamiętać?

  • Jeżeli masz Hashimoto — zrób diagnostykę w kierunku celiakii (to celiakia bezwzględnie wymaga diety bezglutenowej, a nie Hashimoto)
  • Wstrzymaj się z wprowadzeniem diety bezglutenowej w Hashimoto do zrobienia koniecznych badań – zrobienie odpowiednich badań da Ci cenną informację na całe życie, dzięki której nie będziesz działać na oślep z dietą bezglutenową
  • Dietę bezglutenową wprowadzaj ostrożnie, współpracując z dietetykiem — zadbaj o pełnowartościową i bezpieczną dietę bezglutenową, która będzie połączona z innymi zaleceniami, obowiązującymi w Hashimoto.

Jeżeli chcesz zastosować dietę bezglutenową bez negatywnych konsekwencji, to z chęcią pomogę Ci ją dopasować do Twoich potrzeb i smaków. Kliknij poniżej i dowiedz się więcej, czym jest nasze rozwiązanie:

DIETA W HASHIMOTO

***

O autorce

dietetyk kliniczny warszawa, dieta w hashimoto, dieta bezglutenowa

Ania Świtakowska

Dietetyk kliniczny

Koordynator zespołu dietetyków

 

O sobie:

Dietetyka kliniczna jest tym, co pochłania mnie każdego dnia. W szczególności tematyka zaburzeń hormonalnych, którą traktuję jako niezwykle wymagającą i ciekawą. Stale poszerzam swoją wiedzę, uczestnicząc w licznych konferencjach naukowych i szkoleniach, dzięki którym podczas pracy z podopiecznymi opieram się na aktualnych zaleceniach płynących z badań naukowych.

W swojej pracy dużo uwagi przykładam do dobrego kontaktu z klientem, dopasowaniu przepisów kulinarnych do Twoich potrzeb oraz dostarczeniu Ci najlepszych metod do osiągnięcia celu. Poza tym jestem bardzo dobrze zorganizowana, więc pracując ze mną, masz pewność, że wszystko poukładam w Twoim zdrowiu krok po kroku.

Ukończyłam dwie uczelnie, jednak wciąż staram się poszerzać swoją wiedzę, dużo czytając oraz śledząc nowinki żywieniowe.

Więcej na mój temat możesz się dowiedzieć w mojej wizytówce na stronie zespołu Nutricus.

 

Literatura:

  1. Liontiris MI1, Mazokopakis EE., A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients.Points that need more investigation; Hell J Nucl Med. 2017 Jan-Apr;20(1):51-56
  2. http://www.celiakia.pl/diagnoza/
  3. Zakrzewska E., Zegan M., Michota-Katulska E.: Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto. Bromat Chem Toksykol. XLVII, 2015, 2, 117-127.
  4. Chin Lye Ch’ng, MRCPI, M. Keston Jones, MD, FRCP, and Jeremy G. C. Kingham, MD, FRCP; Celiac Disease and Autoimmune Thyroid Disease; Clin Med Res. 2007 Oct; 5(3): 184–192
  5. http://www.wspolczesnadietetyka.pl/diagnostyka/diagnostyka-chorob-glutenozaleznych

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *