Fit przepisy: 5 przepisów, które warto mieć w swojej diecie

Czy czujesz, że to co jesz nie spełnia oczekiwań Twojego organizmu? A może zwyczajnie chcesz poznać kilka nowych przepisów na dobrze zbilansowaną dietę? Mamy dla Ciebie idealne fit przepisy! Przedstawiamy zestaw 5 przepisów, które mogą złożyć się na Twój jadłospis na cały dzień.

Życzymy smacznej lektury!

Na początek… śniadanie

Fit przepisy – Śniadanie – Jajecznica z awokado

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli i pieprzu czarnego
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 3 jaja kurze
  • 10g szczypiorku
  • ½ surowego awokado
  • Chleb czystoziarnisty

Wykonanie:

Awokado przekroić na pół. Miąższ z jednej połówki pokroić na kawałeczki. Posypać szczypiorkiem oraz pieprzem. Pomidorki przekroić na połówki, doprawić wedle uznania. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wbić jajka, lekko posolić. Pod koniec smażenia dodać awokado ze szczypiorkiem, delikatnie zamieszać.

proste fit przepisy

***

Fit przepisy – Na mały głód…

Placki jogurtowe

Składniki:

  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki cukru brązowego
  • 1 jajo kurze, surowe
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 15g migdałów
  • ¼ szklanki mąki orkiszowej
  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • 2 g drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ jabłka ze skórką

Wykonanie:

W misce wymieszać jogurt z roztrzepanymi w oddzielnej misce jajkami i
rozpuszczonym tłuszczem. Dodać mielone migdały wymieszać z mąką, otrębami oraz drożdżami i delikatnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę mąki.
Smażyć.

fit przepisy inspiracje

Fit przepisy – W końcu coś konkretnego – obiad!

Kasza bulgur z warzywami i indykiem

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 100g piersi z indyka
  • 120g kaszy bulgur
  • 5 łyżeczek pietruszki
  • 5 łyżek soku z limonki
  • 6 łyżek szczypiorku
  • 15g świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta przyprawy chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Zalej kaszę bulgur 2 szklankami wrzątku i odstaw pod przykryciem do napęcznienia.
Pierś z indyka umyj, przypraw, upiecz w piekarniku w papierze pergaminowym, a następnie pokrój w paski.
Wymieszaj kaszę z oliwą, pomidory pokrój w kostkę, posiekanym czosnkiem, sokiem z limonki, mieloną papryką i chili.
Następnie dodaj posiekaną natkę, miętę, szczypior. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Na porcję kaszy ułóż kawałki indyka.

sprawdzone fit przepisy

Fit przepisy – Żeby po treningu żyło się lepiej – koktajl potreningowy

Koktajl z daktylami suszonymi

Składniki:

  • 300ml mleka sojowego naturalnego
  • 1 banan
  • 6 daktyli suszonych
  • 30g migdałów

Wykonanie:

Przygotuj blender i naczynie do miksowania. Zmiksuj wszystkie składniki razem.

Sprawdź też nasze koktajle przyśpieszające metabolizm!

najlepsze fit przepisy

Fit przepisy – Żeby wieczór był smaczniejszy…

Zapiekanka makaronowa z łososiem, brokułami i serem mozzarella

Składniki:

  • 100g makaronu pełnoziarnistego
  • 20g migdałów
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 30g sera mozzarella
  • 150g Różyczek brokułów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 90g łososia atlantyckiego

Wykonanie:

Odciąć skórkę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości, pokroić w większą kostkę (około 2 cm), włożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm, doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 – 2 minuty. Makaron wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą. Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać. Ugotowany makaron wymieszać z pokrojoną w kosteczki mozzarellą i jogurtem oraz gałką muszkatołową, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie. Zapiekankę posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).

fit przepisy w 5 minut

Smacznego !

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *