Grillowany kurczak z truskawkami i sosem balsamicznym

Grillowany kurczak z truskawkami i sosem balsamicznym

Brak pomysłu na obiad? A może przepis na kurczaka?

Składniki: 
300 g filetów z kurczaka (2 małe)
sól i pieprz
2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka listków rozmarynu + dodatkowo do dekoracji
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku i 1 łyżeczka startej skórki z limonki

Sos balsamiczny i truskawki:
5 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
2 łyżeczki soku z limonki
1,5 łyżki oliwy extra vergine
sól i pieprz
1 szklanka pokrojonych truskawek

Sałatka:
garść rukoli z fetą i winegretem

Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, doprawić solą, pieprzem i włożyć do głębokiego talerza. Dodać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, limonkę (sok i skórkę), wymieszać, natrzeć i odłożyć na ok. godzinę do lodówki (można na dłużej). Do miski włożyć wszystkie składniki sosu i wymieszać, dodać truskawki, wymieszać. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, położyć filety razem z marynatą i grillować przez 4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę (kurczak powinien już być pokryty ciemnymi paskami) i grillować przez 3,5 minuty. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć filet kawałkiem folii aluminiowej i trzymać tak pod przykryciem jeszcze przez około 2 minuty. Zdjąć folię i polać kurczaka sosem z truskawkami. Po pół minucie odstawić z ognia. Udekorować świeżym rozmarynem. Podawać z sałatką z rukoli i fety.