✅Hamuje wchłanianie węglowodanów z jelit, głównie cukrów prostych, zmniejsza glikemię poposiłkową oraz glukozę na czczo.
✅Warto ją łączyć z hibiskusem, ponieważ zioła te działają synergistycznie przez co skuteczność hamowania wchłaniania węglowodanów z przewodu pokarmowego jest większa.
✅Hibiskus dodatkowo spowalnia trawienie łańcuchów skrobi, co prowadzi do obniżenia hiperglikemii poposiłkowej.
✅U szczurów z eksperymentalnie wywołaną cukrzycą, u których zastosowano wyciąg z morwy białej, doszło do wzrostu masy i średnicy wysepek trzustkowych w porównaniu z grupą kontrolą. Wyniki tych badań wskazują na zdolności wyciągu do regeneracji komórek beta i przywrócenia ich aktywności sekrecyjnej, czyli wydzielania insuliny.
✅Ekstrakt z morwy może zmniejszać stres oksydacyjny oraz peroksydację lipidów.
✅Spożycie morwy u szczurów w dawce 25-100 mg/kg prowadziło do zwiększenia koncentracji i polepszenia pamięci.
✅Wyciąg z morwy może wydłużać czas snu.
✅Wykazano, że wyciąg z morwy zmniejszał ilość biomarkerów stresowych po wysiłku fizycznym.
✅Dawka 100-250 mg powodowała obniżenie ciśnienia krwi u szczurów.
✅U szczurów karmionych wysokotłuszczową dietą , u których podawano wyciąg z morwy, zaobserwowano spadek cholesterolu frakcji LDL.
✅Wydaje się, że morwa może powodować ograniczenie apetytu.