Nadszedł październik – pełnia sezonu jesiennego. To wyśmienity czas na nowości kulinarne i wykorzystanie sezonowych produktów. Dynia, królowa dzisiejszego przepisu, to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Tym razem przedstawię je jako element kuchni polskiej w oryginalnej odsłonie. Zapraszam do eksperymentowania w kuchni w jesienne wieczory! 🙂
Przepis na kluski dyniowe w kokosowym sosie kurkowym
Składniki (na ok. 5 porcji):
- Dynia – 1 mała sztuka (ok. 1,5 kg przed obraniem)
- Mąka ziemniaczana – ok. 150 g
- Mąka jaglana – ok. 100 g
- Sól, pieprz – szczypta
- Słodka papryka – szczypta
- Kurki – 1 opakowanie (ok. 200 g)
- Filet z kurczaka zagrodowego – ok. 200 g
- Mleczko kokosowe – 1/2 puszki (ok. 200 ml)
- Por – 1/3 sztuki
- Cebula czerwona – 1 sztuka
- Olej rzepakowy – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik – nastaw go na 200 stopni.
- Dynię umyj, obierz i pokrój na kawałki. Ułóż ją na blaszce i piecz ok. 25-30 minut. Pozostaw do ostudzenia – w międzyczasie przygotuj sos.
- Cebulę i pora umyj, a następnie pokrój na drobne kawałki/ w kostkę.
- Filet z indyka pokrój w kostkę lub na paski.
- Kurki opłucz i potnij na mniejsze kawałki.
- Rozgrzej dużą patelnię z dodatkiem oleju. Dodaj cebulę i pora – zeszklij na małym ogniu.
- Następnie dodaj indyka – podsmaż kilka minut, aż mięso wstępnie się zetnie.
- Dodaj kurki i duś całość przez kilka minut.
- Następnie dodaj mleczko kokosowe – wymieszaj sos, przykryj i duś kolejne 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Ostudzoną dynię zblenduj na gładkie puree. Dodaj przyprawy – sól, pieprz, słodką paprykę. Wymieszaj całość
- Wstaw wodę w dużym garnku. Zagotuj ją i dodaj łyżeczkę oliwy.
- Przygotowaną masę podziel na 4 części, jedną z nich usuń i “dolep” do pozostałych. Do zagłębienia wsyp obie mąki, wymieszaj dynamicznie, aby powstało ciasto (przypominające ciasto na kluski śląskie).
- Z ciasta uformuj małe kulki lub wałeczki (kształt dobierz dowolnie).
- Kluski wrzuć na wrzącą wodę i gotuj po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Gotowe kluski polej sosem kurkowym i zasmakuj się w nowoczesnej wersji klusek z sosem grzybowym! 🙂
Dlaczego warto wypróbować ten przepis?
- Jest świetny dla każdej osoby, która lubi połączenie tradycji i nowych smaków – zamieniając ziemniaki na dynię i śmietanę na mleczko kokosowe uzyskasz uzyskasz oryginalny smak klasycznej polskiej potrawy
- Receptura idealnie nadaje się na osób, które obowiązuje dieta bezglutenowa i bezlaktozowa
- Przepis bazuje na sezonowych produktach – to idealna pora na wykorzystanie dostępnych, świeżych produktów!
Po więcej przepisów skontaktuj się z dietetykiem klinicznym i zapanuj nad objawami Hashimoto za pomocą indywidualnej diety.
***
Masz pytania? Napisz do mnie – chętnie ocenię Twój obecny jadłospis w Hashimoto i przygotuję plan działania!