Majówka: początek sezonu grillowego! Czy grillowanie jest zdrowe?

Majówka: początek sezonu grillowego! Czy grillowanie jest zdrowe?
 
Grillowanie może powodować powstawanie szkodliwych dla naszego organizmu substancji. Jednak nie można zapomnieć również o kilku korzystnych właściwościach stosowania tej metody obróbki termicznej, takich jak dobry smak i zapach oraz mniejsze pochłanianie tłuszczu niż w trakcie smażenia i większe wytapianie tłuszczu z produktu.
 
Jakie są wady grillowania?
powstawanie szkodliwych substancji, takich jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, heterocykliczne aminy aromatyczne, akryloamid czy nitrozoaminy
strata wartości odżywczych
cieżkostrawność produktów
niewłaściwe przyprawianie, dodatek soli i gotowych mieszanek przypraw
 
Nadmierne grillowanie może przyczyniać się do powstawania nowotworów, zatrucia organizmu czy chronicznego bólu głowy.
 
W takim razie grillować czy nie?
 
Tak! Ale z umiarem, nie codziennie oraz z zachowaniem kilku zasad:
grilluj z użyciem tacek i folii aluminiowej
ustawiaj ruszt wysoko
rozpoczynaj grillowanie kiedy płomień zgaśnie i powstanie lekki żar
stosuj marynaty z minimalną ilością tłuszczu
używaj naturalnych przypraw, ogranicz użycie soli
wybieraj mięso dobrej jakości, chude lub średnio tłuste
urozmaić swoją dietę o grillowane ryby i warzywa
pamiętaj o dodatku sałatek do posiłku
ogranicz stosowanie gotowych sosów
nie przesadzaj z alkoholem
 
Grillowanie od czasu do czasu jest jak najbardziej dobrym urozmaiceniem diety, jednak pamiętaj o stosowaniu wspomnianych wskazówek 🙂