Obalamy mity – czarna końcówka banana to śmiertelne zagrożenie

Ile z was jedząc banana nadal musi odkroić końcówkę? Czasami nawet kiedy już wiemy, że raczej nic niepokojącego w niej nie siedzi z przyzwyczajenia lub dla bezpieczeństwa nie zjadamy tej czarnej końcówki. Czy czarna końcówka banana może nam rzeczywiście zaszkodzić?

Jakie mity związane są z czarną końcówką banana?

  • pasożyty Giardia lambia
  • jaja pająków/komarów
  • jad stawonogów/węży
  • wirusy/bakterie

Jak jest na prawdę?

  • czarna końcówka banana to pozostałość kwiatu bananowca
  • giardioza to choroby “brudnych rąk”, a więc możemy się nią zarazić przez brak higieny, niedokładne mycie owoców czy warzyw, cysty Giardii nie mają jak przeniknąć do końcówki banana
  • pająki bytujące na bananowcach nie składają jaj w kwiatach
  • po co zwierzęta miałyby wstrzykiwać swój jad w banany?
  • oczywiście, że zanieczyszczenia mikrobiologicznego bananów, ale tak samo jak każdego innego owocu i dotyczy to jego powierzchni, dlatego ważne jest, żeby do dokładnie umyć, nawet jeśli (jak w przypadku banana) nie jemy go ze skórką

Jednak! Jeśli masz uczulenie na lateks lepiej nie jedz bananów! Dlaczego? Skórka banana jest nim pokryta, dlatego nawet mimo tego, że skórki się nie je, reakcja alergiczna może wystąpić.

Skąd mógł wziąć się ten mit? W trakcie pierwszych przypadków choroby polio w USA, ze względu na małą wtedy wiedzę medyczną, rozprzestrzeniono informację jakoby to właśnie końcówki banana miały wywoływać polio i zaczęto je odkrajać.