Omlet z pastą z awokado

Lubicie śniadania białkowo – tłuszczowe? My bardzo! 🙂

Śniadania białkowo – tłuszczowe są sycące, po ich zjedzeniu przez długi czas nie będziesz odczuwać głodu i nie tak szybko sięgniesz po przekąskę. Ponadto, śniadania tego typu nie podnoszą gwałtownie poziomu insuliny we krwi, w przeciwieństwie do śniadań opartych o węglowodany (np. owsianki), dlatego polecane są szczególnie osobom z insulinoopornością i cukrzycą. Dodatkowo, śniadania te sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej 🙂

Ten przepis przygotowała dla Was nasza dietetyk – Daria Łotocka!

omlet 2

Składniki:
2 jaja kurze
1/2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki płatków owsianych górskich
4 plastry pomidora suszonego
Garść liści świeżego szpinaku
20g nasion słonecznika
5g oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek
Świeże / suszone zioła ( ja użyłam oregano, bazylię, zioła prowansalskie)
3g pieprz świeżo mielony
1g sól

Pasta z awokado:
1/2 awokado
90g ser twarogowy
Świeże /suszone zioła (te same co wyżej)
5g oliwy z oliwek

Instrukcja:
1. Rozgrzaną patelnię skrop olejem roślinnym.
2. Rozbełtaj w półmisku jaja, dodaj mleko, pokrojone pomidorami suszonymi, platki owsiane, liście szpinaku (wcześniej odetnij ogonki), dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Masę na omlet rozprowadź równomiernie.
4. Smaż omlet do momentu scięcia się z jednej strony ok. 5 min na średnim ogniu, tak żeby można było przewrócić i smaż kolejne 5 min.
5. Upraż nasiona słonecznika, posyp omlet.
6. Rozgnieć awokado, połącz z pozostałymi składnikami, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy pasty.

Czas wykonania : ok 15 min

 

Smacznego!

 

lic. Daria Łotocka

Dietetyk kliniczny i sportowy, specjalista ds. zdrowia publicznego. Pasjonatka zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej, gotowania oraz podróżowania. Interesuje się przede wszystkim konsekwencjami zdrowotnymi związanymi ze stylem życia, chorobami dietozależnymi oraz wpływem naturalnych substancji na dietoterapię i dietoprofilaktykę chorób cywilizacyjnych.

303 replies on “Omlet z pastą z awokado

Zostaw komentarz!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *