Placuszki twarogowe z masłem orzechowym i owocami

Dziś przedstawiamy przepis na placuszki twarogowe.

Te placuszki są wyjątkowe, ponieważ do ich wykonania nie potrzebujemy jajek. Są idealną propozycją na przekąskę dla osób, które nie mogą jeść jajek lub są na diecie eliminacyjnej.

Podane razem z masłem orzechowym i owocami zachwyca podniebienie każdego łasucha 🙂

1-2

Składniki: ( na 2-3 porcje)

• 200 g twarogu
• 2 łyżki mąki ryżowej
• 4 łyżki mleka kokosowego
• 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
• 2 łyżki siemienia lnianego niemielonego
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki kamienia winnego (można zastąpić proszkiem do pieczenia)
• masło klarowane do smażenia
• 2 łyżki masła orzechowego
• ulubione owoce (u mnie banan, melon, granat)

Wykonanie:

1. Siemię lniane niemielone zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy, odstawiamy na bok, czekamy aż wytworzy się “glut”. Twaróg, siemię lniane mielone oraz 4 łyżki mleka kokosowego umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy do momentu połączenia się składników. Dodajemy ostudzony “glut” z siemienia. Mąkę, sodę oraz kamień winny przesiewamy przez sitko do reszty składników i dokładnie mieszamy.
2. Z powstałej masy smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
3. Podajemy posmarowane masłem orzechowym z ulubionymi owocami.

SMACZNEGO!

Paulina

Na tropie smaków

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *