Polędwica z dzika w sosie kurkowym

Walentynki już jutro! <3 Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was oryginalny przepis na kolację we dwoje – polędwicę z dzika w sosie kurkowym. 

Spraw niespodziankę swojemu partnerowi – przygotuj coś wyjątkowego dla swojego “dzika” 😉

Zaskocz swoją partnerkę – przygotuj dla niej coś naprawdę “dzikiego” 🙂

IMG_6044

Składniki (na 2 porcje):

  • polędwica z dzika (można użyć polędwiczki wieprzowej)
  • 150 g kurek
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szalotka
  • 1 1/2szklanki bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • makaron gryczany (lub inny ulubiony)
  • świeża kolendra
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

1. Polędwiczkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. W rondelku doprowadzamy do wrzenia bulion warzywny. Na rozgrzany bulion wrzucamy pojedynczo rozbite kawałki polędwiczki. Rondelek przygrywamy, zmniejszamy gaz do minimum, dusimy około 25 minut.
2. Szalotkę siekamy w drobną kostkę i szklimy na maśle klarowanym. Dodajemy przetarty przez praskę czosnek, mieszamy. Po około minucie wlewamy na patelnię wino. Ponownie mieszamy i gotujemy 1-2 minuty. Następnie dodajemy oczyszczone kurki. Smażymy około 5 minut.
3. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Kurki przekładamy do rondelka z polędwiczkami. Dusimy razem 10 minut.
5. Z rondelka wyjmujemy polędwiczki. Makaron mieszamy z sosem, w którym dusiło się mięso. Podajemy makaron z polędwiczkami posypany świeżą kolendrą.

Smacznego!

Paulina

NaTropieSmakow

39 replies on “Polędwica z dzika w sosie kurkowym

Zostaw komentarz!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *