Przepis bogaty w żelazo: gulasz z jelenia z dynią

Żelazo jest jednym ze składników mineralnych, którego nie może zabraknąć w diecie i musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w szczególności układu krwionośnego. Dzisiaj wraz z Pauliną z www.natropiesmakow.pl przedstawiamy pyszny przepis, w którym znajdziecie bardzo dużo tego pierwiastka.

5-gulasz-z-jelenia-2-1

Gulasz z jelenia z dynią

Składniki: (na 3-4 porcje)

  • 500 g udźca z jelenia
  • 1 duża cebula
  • 250 g dyni piżmowej
  • 3 marchewki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
  • 6 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól

Propozycja podania:  Gulasz z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w grube paski. Kolendrę, jałowiec, pieprz, rozmaryn, paprykę oraz 1/3 łyżeczkę soli ucieramy (najlepiej w moździerzu). Utarte przyprawy mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżkami oleju. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso i pozostawiamy na minimum 30 minut (a najlepiej na całą noc) w lodówce.
2. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju. Szklimy na nim cebulkę. Następnie dodajemy pokrojone mięso, podsmażamy 2-3 minuty. Do podsmażonego mięsa dodajemy gorący bulion warzywny.  Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 2 godziny, co jakiś czas sprawdzając czy mięso jest już miękkie.
3. Pod koniec duszenia wrzucamy do rondelka pokrojoną marchewkę oraz dynię. Gulasz z warzywami dusimy wspólnie około 25 minut (pilnujemy aby warzywa nam się nie rozgotowały).
4. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gulasz podajemy z kaszą oraz z ogórkiem kiszonym.

SMACZNEGO!

Paulina,

NaTropieSmakow

296 replies on “Przepis bogaty w żelazo: gulasz z jelenia z dynią

Zostaw komentarz!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *