Lody bez cukru to rarytas. Niestety nie doznamy go w polskich hipermarketach, chodź na szczęście coraz więcej lodziarni, swoistych domowych manufaktur, zajmuje się ich produkcją. Bardzo Wam kibicujemy, ponieważ cukier to największa zmora naszych pacjentów! A przecież tak łatwo można zastąpić go odpowiednimi substancjami słodzącymi, które będą stokroć bardziej dietetyczne. My stawiamy temu czoła i zachęcamy do domowych eksperymentów lodowych, których przygotowanie nie jest takie skomplikowane, a efekt na pewno zrekompensuje nam trud 🙂
Przepis na lody bez cukru:
- 500 g owoców (np. malin lub truskawek)
- pół szklanki ksylitolu
- 200 g śmietanki kokosowej
- Puszkę mleka kokosowego wstaw do lodówki na noc.
- Owoce przepłucz pod zimną wodą i dobrze odcedź na sitku. Umieść je w garnku razem z 3/4 ilością ksylitolu (reszta przyda się do śmietanki) i gotuj na małym ogniu aż całkowicie się rozpadną.
- Owocowy syrop przestudź i przetrzyj przez sitko. Pestki wyrzuć. Syrop po przetarciu wstaw do lodówki.
- Śmietankę wyjmij z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, stopniowo zwiększając obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce ksylitolu ciągle miksując, aż do całkowitego rozpuszczenia się substancji słodzącej.
- Po całkowitym schłodzeniu syropu dodaj część śmietanki i całość wymieszaj łyżką. Dodaj resztę śmietanki i wymieszaj delikatnie. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody.
- Lody wstaw do zamrażarki na co najmniej 4 godziny (w przypadku lodów na patyku wystarczą 2 godziny).
- Po wyjęcia z lodówki zostaw lody bez cukru na kilka minut aby delikatnie zmiękły.
Całkowita objętość: 700 ml
Lody bez cukru wartości odżywcze:
kaloryczność na 100g: 125,5kcal
tłuszcz: 7,1g
węglowodany: 11g
białko: 2,7g