Przepis na jednogarnkowe danie z młodą kapustą i szparagami
➡️Składniki (na 3 porcje):
✅1/3 szklanki kaszy pęczak
✅1 cebula
✅1 por
✅3 łyżki oliwy
✅1 łyżka ziół prowansalskich
✅300g piersi z indyka
✅3 łyżki sosu sojowego
✅1/3 szklanki białego wina
✅1 szklanka wywaru warzywnego
✅1/3 główki młodej kapusty
✅1/2 pęczka szparagów
✅3 łyżki młodego szczypiorku
➡️Sposób przygotowania:
Oliwę rozgrzej na dużej patelni. Dodaj suchą kaszę, podsmaż przez chwilę. Pokrój cebulę i zeszklij na patelni. Pokrój pora na półplasterki i dodaj na patelnię. Dodaj zioła. Pierś z indyka pokrój na kawałki, podsmaż. Dodaj sos sojowy a następnie wino. Poczekaj 2-3 minuty aż odparuje. Dodaj wywar, zagotuj, przykryj patelnię i gotuj przez 20 minut. Kapustę posiekaj, dodaj na patelnię, przykryj i gotuj 2 minuty. Szparagi pokrój na plasterki, dodaj, gotuj 3 minuty. Zdejmij pokrywę i podgrzewaj 2-3 minuty. Posyp posiekanym szczypiorkiem.