Przepis na lekki chłodnik botwinkowy na letni dzień

Brakuje pomysłu na lekki posiłek w gorący dzień? A może chłodnik?
Przepis na lekki chłodnik botwinkowy na letni dzień
➡️Składniki (3 porcje):
500 ml maślanki
pół pęczka botwinki
1 ogórek zielony
4 rzodkiewki
1 ząbek czosnku
200 ml wody
pieprz
sól
koperek
dodatkowo: 3 jaja
➡️Sposób przygotowania:
Botwinkę pokrój w kostkę, następnie gotuj przez 10 min w wodzie. Odstaw do wystygnięcia. Jaja ugotuj na twardo (ok. 8 min). Czosnek przeciśnij przez praskę, ogórek obierz ze skórki. Rzodkiewkę i ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek posiekaj. Połącz wywar z buraków z warzywami oraz maślanką, przypraw pieprzem i solą, wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Zjedz schłodzony podany z jajkiem.
Smacznego!