Przepis na łososia z botwinką

Przepis na łososia z botwinką

Botwinka to młode liście i korzenie buraka. Sezon na botwinkę jest w maju, więc teraz jest idealna pora na pyszne eksperymenty kulinarne!

Jakie wartości i właściwości ma botwinka?

  • jest niskokaloryczna
  • żelazo
  • witamina C
  • kwas foliowy
  • błonnik pokarmowy
  • antyoksydanty
  • wspomaga procesy krwiotwórcze
  • chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi
  • wspomaga pracę wątroby i jelit

 

Przepis na łososia z botwinką

Składniki:

  • filet z łososia
  • słodka papryka
  • czosnek
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • miód
  • olej rzepakowy
  • kasza pęczak
  • cebula
  • białe wino
  • bulion
  • botwinka
  • masło klarowane
  • jogurt grecki
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę do łososia: połącz słodką paprykę z wyciśniętym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Natrzyj łososia marynatą, następnie piecz w naczyniu żaroodpornym w 210stC przez 15 minut.
Botwinkę umyj, odetnij buraczki, obierz i drobno jest posiekaj. Liście pokrój.
W garnku rozgrzej olej, dodaj suchą kaszę, posiekaną cebulę, czosnek i buraczki. Chwilę podsmaż. Wlej wino i chwilę podgotuj. Następnie dodaj bulion i zagotuj. Przykryj garnek i gotuj przez 15 minut.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj czosnek i liście botwinki. Chwilę podsmaż. Dodaj jogurt grecki, dopraw. Następnie dodaj mąkę, wymieszaj i podgrzej. Dodaj na łososia i chwilę podpiecz.
Podawaj kaszę z łososiem i botwinką.

Chcesz wiedzieć więcej na temat działania buraków? Poczytaj tutaj:
https://nutricus.pl/blog/sok-z-buraka-ma-wlasciwosci-ergogeniczne