Przepis na sałatkę z młodymi ziemniaczkami i rzodkiewką

Przepis na sałatkę z młodymi ziemniaczkami i rzodkiewką

Na dworze nareszcie nastała wiosna, więc pora wprowadzić ją również do kuchni !

Dzisiaj mamy dla Was pomysł na prostą sałatkę z młodymi ziemniakami i rzodkiewką!

Składniki na 2 porcje:
0,5 kg małych, młodych ziemniaczków
6 – 10 rzodkiewek (w zależności od wielkości)
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
2 – 3 łyżki poszatkowanego koperku
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Nie obieraj. Gotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
Poszatkuj koperek i szczypiorek. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.
Ziemniaki pokrój na pół. Przełóż do miski, dodaj rzodkiewkę, szczypiorek, koperek i jogurt naturalny. Wymieszaj. Dopraw odrobiną pieprzu i soli.

Ciekawostka żywieniowa!
Wiele osób wyklucza ze swojej diety ziemniaki w celu dbania o linię. Czy ziemniaki faktycznie są takich kalorycznym produktem, którego powinniśmy unikać?
Nie!
W 100 g mamy jedynie 77 kcal
Są łatwostrawne
Są bogate w potas
Zawierają błonnik pokarmowy

Skąd mit dotyczący tuczących ziemniaków?
Tradycyjnie ziemniaki spożywane są w formie gotowanej z dodatkami, takimi jak zasmażka, masełko, skwarki czy w postaci smażonej na głębokim tłuszczu, jak frytki. Tak podawane ziemniaki faktycznie będą niezdrowe i mogą przyczynić się do nadmiaru kilogramów. Jednak gotowane czy pieczone ziemniaki jako dodatek do potrawy, wliczone w dietę nie są produktem powodującym tycie.