Przepis na zapobieganie urazom: Gryczanka, czyli owsianka z kaszy gryczanej

Niedawno opublikowaliśmy serię artykułów o diecie w leczeniu i zapobieganiu kontuzjom. W  artykule pisaliśmy o naszym odkryciu, które dotyczyło roli manganu w profilaktyce urazów i polepszaniu regeneracji organizmu.

Dzisiaj wraz z Pauliną z Na Tropie Smaków przygotowaliśmy dla Was przepis, w którym znajdziecie bardzo dużo tego pierwiastka 🙂

Najlepsza będzie kasza gryczana niepalona, ponieważ ma delikatniejszy i lekko orzechowy posmak. Surowa gryczanka z orzechami, cynamonem i świeżymi owocami to prawdziwa manganowa bomba smakowa 😉 Gorąco polecamy! 

2-gryczankaa

Gryczanka z orzechami laskowymi i owocami

Składniki: (na 1 porcję)

  • 7 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
  • 7 orzechów laskowych + 5 do posypania z wierzchu
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić innym mlekiem roślinnym lub zwykłym)
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • cynamon
  • ulubione owoce (u mnie jeżyny, maliny, borówki i winogrona)

Wykonanie:

  1. Kaszę gryczaną i orzechy laskowe zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc do moczenia.
  2. Namoczoną kaszę oraz orzechy odcedzamy na sitku. Orzechy obieramy ze skórki. Kaszę, obrane orzechy, szczyptę cynamonu, mleko oraz syrop umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
  3. Gotową gryczankę przelewamy do miseczki. Posypujemy świeżymi owocami oraz orzechami, możemy jeszcze posypać cynamonem.

Smacznego!

Paulina

NaTropieSmakow

Zostaw komentarz!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *