Przepis na zapobieganie urazom: Gryczanka, czyli owsianka z kaszy gryczanej

Niedawno opublikowaliśmy serię artykułów o diecie w leczeniu i zapobieganiu kontuzjom. W  artykule pisaliśmy o naszym odkryciu, które dotyczyło roli manganu w profilaktyce urazów i polepszaniu regeneracji organizmu.

Dzisiaj wraz z Pauliną z Na Tropie Smaków przygotowaliśmy dla Was przepis, w którym znajdziecie bardzo dużo tego pierwiastka 🙂

Najlepsza będzie kasza gryczana niepalona, ponieważ ma delikatniejszy i lekko orzechowy posmak. Surowa gryczanka z orzechami, cynamonem i świeżymi owocami to prawdziwa manganowa bomba smakowa 😉 Gorąco polecamy! 

2-gryczankaa

Gryczanka z orzechami laskowymi i owocami

Składniki: (na 1 porcję)

  • 7 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
  • 7 orzechów laskowych + 5 do posypania z wierzchu
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić innym mlekiem roślinnym lub zwykłym)
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • cynamon
  • ulubione owoce (u mnie jeżyny, maliny, borówki i winogrona)

Wykonanie:

  1. Kaszę gryczaną i orzechy laskowe zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc do moczenia.
  2. Namoczoną kaszę oraz orzechy odcedzamy na sitku. Orzechy obieramy ze skórki. Kaszę, obrane orzechy, szczyptę cynamonu, mleko oraz syrop umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
  3. Gotową gryczankę przelewamy do miseczki. Posypujemy świeżymi owocami oraz orzechami, możemy jeszcze posypać cynamonem.

Smacznego!

Paulina

NaTropieSmakow

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *