Przepisy na śniadanie: omlet caprese

Ten prościutki przepis wyciągnęła dla Was z mojej teczki ” Przepisy na śniadanie “. Lubicie omlety? Ja wręcz uwielbiam, omlet to śniadanie idealne.

Zapewnia energię na długo, a jego możliwości są nieograniczone. Dzisiaj mam dla Was przepis na ekspresowego omleta z awokado, pomidorami i mozzarellą. Taki posiłek możemy zjeść zarówno na śniadanie jak i kolację. Pyszny, prosty, szybki i zdrowy. Zapraszam :))

omlet1

Składniki: (na 2 porcje)

– 4-5 jajek

– 1 łyżka mąki gryczanej

– 1 łyżka siemienia lnianego mielonego

– 4-5 łyżek mleka roślinnego lub wody

– 1/2 awokado

– 1 pomidor

– 60 g mozzarelli (u mnie mozzarella di bufala)

– szczypiorek

– sól, pieprz, papryka słodka

– masło klarowane do smażenia

– do podania: roszponka/rukola

 

Wykonanie:

1. Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem, dodajemy mąkę, mleko/wodę, siemię lniane, szczyptę soli, świeżo mielony pieprz i paprykę, dokładnie mieszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Wlewamy połowę masy jajecznej, ogień zmniejszamy do minimum. W momencie gdy brzegi zaczną się ścinać, podważamy omlet łopatką i pozwalamy aby płynna masa spłynęła na patelnię, czynność kilkukrotnie powtarzamy. Gdy masa będzie już ścięta na wierzchu układamy na zmianę pokrojone na plasterki awokado, plasterki pomidora i mozzarellę. Omleta składamy na pół i smażymy jeszcze przez około minutę. Za pomocą łopatki zdejmujemy omleta z patelni i w ten sam sposób smażymy drugiego.

3. Na talerzu posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z roszponką lub rokolą.

omlet

Smacznego!

Paulina

logo

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *