Spirulina właściwości: Kilka słów dietetyka o tym Superfood

W tym artykule dowiesz się o kilku ciekawostkach na temat coraz bardziej znanego produktu, jakim jest jedna z alg morskich- spirulina. Poznasz jej wartość odżywczą oraz związane z nią właściwości, a także będziesz miał okazję przeczytać, jakie zastosowanie spiruliny próbują odkryć naukowcy.

Na półkach sklepów zielarskich coraz częściej można spostrzec torebki pełne zielonego proszku z hasłem „Spirulina”. Jedni z nas przechodzą obojętnie myśląc „kolejny chwyt reklamowy”, „zielona, niesmaczna papka”, natomiast inni zachwycają się jego cudownymi właściwościami.


Czym właściwie jest spirulina i co sprawia, że została okrzyknięta „superfood”?

W Afryce znana i stosowana od wielu lat, zielona alga jest coraz częściej wykorzystywana w dietetyce. Spirulina jest algą naturalnie rosnącą w morzach i słonych zbiornikach wodnych terenów subtropikalnych Ameryki, Meksyku, Azji i Środkowej Afryki. Pierwotnie klasyfikowano ją jako roślinę- ze względu na dużą zawartość chlorofilu (barwnika roślinnego) oraz zdolność do fotosyntezy. Jednak w późniejszym czasie, po dokładniejszym przebadaniu genetyki, fizjologii i właściwości biochemicznych spiruliny, została ona umieszczona w królestwie bakterii.
Ciekawostka: Już w latach 70-tych spirulina była zalecana jako produkt mający zapobiegać niedożywieniu na świecie. Ponadto NASA rekomendowała spirulinę jako jeden z podstawowych składników diety wykorzystywanych podczas długookresowych misji kosmicznych.

Jaka jest więc wartość odżywcza spiruliny?

100g spiruliny dostarcza:

-290 kcal

-57,5g białka

-7,72g tłuszczu

-23,9g węglowodanów, w tym aż 3,6g błonnika pokarmowego

Dodatkowo:

  • 120 mg wapnia, 28,5 mg żelaza, 195mg magnezu, 7,2 μg selenu i wiele innych, cennych składników mineralnych
  • 2,4 mg witaminy B1, 3,7mg witaminy B2, duże ilości beta-karotenu, folianów i pozostałych witamin z grupy B

A więc: Spirulina charakteryzuje się niezwykle wysoką zawartością białka bliską 60%, niską zawartością cukrów prostych i bogactwem wielu składników mineralnych. Już jedna łyżeczka (10g) spiruliny dziennie to między innymi: prawie 6g białka, 3mg żelaza, 136mg potasu, a także wysoka dawka witam z grupy B i beta-karotenu.

Jakie są właściwości spiruliny?

Działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi
W badaniu z udziałem 52 osób w średnim wieku ze zdiagnozowaną dyslipidemią, którzy przyjmowali suplement zawierający 1g spiruliny przez 12 tygodni zaobserwowano istotne obniżenie poziomu: triglicerydów (16,3%), frakcji cholesterolu LDL (10,1%) oraz cholesterolu ogółem (8,9%), przy jednoczesnym, niewielkim wzroście poziomu frakcji cholesterolu HDL (3,5%).
Większość badań klinicznych potwierdza korzystny wpływ spiruliny na profil lipidowy.

Spirulina jako antyoksydant i substancja przeciwzapalna
Badanie przeprowadzone w Indiach, z udziałem osób żujących tytoń, a więc z istotnie wyższym ryzykiem zachorowania na nowotwory. Po roku prawie połowa (45%) osób badanych suplementujących spiruliną zauważyła cofnięcie się i zagojenie zmian skórnych.
Wiele badań klinicznych dowodzi również, że codzienna podaż spiruliny skutkuje istotnie niższym poziomem prozapalnej interleukiny Il-6, zmniejszoną jej produkcją oraz wzrostem poziomu przeciwzapalnej interleukiny Il-2.

Działanie ochronne na wątrobę
Według badań, beta-karoten naturalnie zawarty w spirulinie wykazuje silniejsze działanie hepatoprotekcyjne w porównaniu z suplementacją syntetycznego beta-karotenu. Ponadto wyciąg ze spiruliny może niwelować niekorzystne efekty spowodowane przyjmowaniem paracetamolu (leku przeciwzapalnego o właściwościach uszkadzających wątrobę).

Potencjalne działanie hamujące objawy alergii
Spożywanie spiruliny przez osoby wykazujące symptomy na tle alergicznym skutkowało ich zmniejszeniem. Objawy takie jak zatkany nos, kichanie i swędzenie zostały zniwelowane. Sugeruje się, że spożywanie spiruliny może przynieść ulgę alergikom!

Działanie odtruwające spiruliny
W obecnych czasach, przy coraz większym zanieczyszczeniu środowiska i obecności wielu potencjalnych źródeł zatrucia pierwiastkami toksycznymi, naukowcy coraz częściej szukają efektywnych sposobów ich usuwania. Codzienne spożywanie spiruliny w połączeniu z cynkiem przez 12 tygodni obniża poziom arsenu w organizmie oraz niweluje jego niekorzystny wpływ na stan skóry u osób żyjących na terenach z wysoką zawartością arsenu w wodzie pitnej.

Czego nie robi spirulina?

Nie odchudza! Tak samo jak w przypadku innych produktów żywieniowych o wielu udowodnionych korzystnych właściwościach, spirulinie również próbuje się przypisać kolejne- najczęściej odchudzające. Jednak niestety- badania tego nie potwierdzają!

Spirulina jako środek wspomagający sportowców?

Na podstawie powyższych przykładów niezaprzeczalnie można stwierdzić, że spirulina to rzeczywiście „superfood”. A więc czy można wykorzystać ją również w sporcie? Wysokie obciążenia treningowe, stres oksydacyjny, bóle mięśni oraz zwiększone zapotrzebowanie nie tylko na energię, ale również na witaminy i składniki mineralne to czynniki zdecydowanie przemawiające za urozmaiceniem diety sportowca w tak wartościowy produkt żywieniowy, jakim jest właśnie spirulina.

Wykorzystanie spiruliny zainteresowało również naukowców!

Poprzez swoją aktywność antyoksydacyjną spirulina może mieć działanie ochronne na mięśnie poddane wysiłkowi fizycznemu. Wykazano, że 3 tygodnie diety z dodatkiem spiruliny skutkowały obniżeniem poziomu markerów stresu oksydacyjnego u osób aktywnych fizycznie.

W kolejnym badaniu wykazano, że czas, jaki minął od momentu startu do pierwszego odczucia zmęczenia podczas 2-godzinnego biegu był istotnie dłuższy u osób przyjmujących dziennie 6g spiruliny w porównaniu z placebo. Ponadto spożywanie spiruliny spowodowało mniejsze utlenianie węglowodanów (-10,3%) podczas wysiłku oraz zwiększoną oksydację kwasów tłuszczowych (+10,9%).

Naukowcy z Department of Sports Medicine and Physiotherapy z Uniwersytetu Guru Nanak Dev podawali 40 osobom (20 wytrenowanych I 20 niewytrenowanych respondentów) suplement zawierający 2g spiruliny przez 8 tygodni. Jakie były efekty? Suplementacja spiruliną powodowała nawet 30-procentowy wzrost siły osób badanych, nawet niewytrenowanych osób!

Podsumowanie:

Bez wątpliwości, spirulina to “superfood”- również dla sportowców. Jej właściwości ergogeniczne nie są jeszcze do końca poznane, ale wysoka wartość odżywcza, a szczególnie wysoka zawartość białka i kopalnia witamin oraz składników mineralnych zdecydowanie przemawiają za wykorzystywaniem tej algi morskiej w żywieniu sportowców codziennie narażanych na wysokie obciążenia.
Stosuj ją jako urozmaicenie codziennego jadłospisu, np. w postaci koktajlu! Wystarczy, że dodasz łyżeczkę spiruliny do mieszanki ulubionych warzyw i owoców (np. szpinak, kiwi, banan)

***

Bibliografia:

1.http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3341?fgcd=&manu=&lfacet=&format=Full&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=11667
2. Ruitang Deng and Te-Jin Chow; Hypolipidemic, Antioxidant and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina; Cardiovasc Ther. 2010  Aug;   28(4): e33–e45.
3. Elias E Mazokopakis, Ioannis K Starakis, Maria G Papadomanolaki, Niki G Mavroeidi andEmmanuel S Ganotakis; The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study; Journal of the Science of Food and Agriculture, Volume 94, Issue 3, pages 432–437, February 2014
4. Park HJ, Lee YJ, Ryu HK, Kim MH, Chung HW, Kim WY. A randomized double-blind, placebo-controlled study to establish the effects of spirulina in elderly Koreans. Ann Nutr Metab. 2008;52(4):322-8.
5. Eduardo Madrigal-Santillán, Eduardo Madrigal-Bujaidar, Isela Álvarez-González et. al; Review of natural products with hepatoprotective effects; World J Gastroenterol. 2014 Oct 28; 20(40): 14787–14804.
6. Kalafati M1, Jamurtas AZ, Nikolaidis MG et. al; Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans.; Med Sci Sports Exerc. 2010 Jan;42(1):142-51.
7. Sandhu J.S, Bhardwaj Dheera, Shenoy Shweta; Efficacy of Spirulina Supplementation on Isometric Strength and Isometric Endurance of Quadriceps in Trained and Untrained Individuals– a comparative study; Ibnosina Journal of Medicine and Biomedical Sciences (2010)

138 replies on “Spirulina właściwości: Kilka słów dietetyka o tym Superfood

Zostaw komentarz!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *