Wielkanocna sałatka ze szparagami i jajkiem na miękko

Przedstawiamy wielkanocną propozycję na sałatkę z jajkiem w roli głównej!

Sałatka zachwyca swoim świeżym, wiosennym wyglądem – zielone liście rukoli oraz szparagi, biało – żółte jajko, pomidor malinowy tworzą cudowną dla oka (i podniebienia!) kompozycję 🙂 

Składniki: (na 2 porcje)

  • 2 garści rukoli
  • 1 garść liści bazylii
  • 6-8 zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 6 pomidorów suszonych
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 łyżeczki pestek słonecznika
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeżo mielony pieprz
  • masło klarowane
  • czarnuszka

Wykonanie:

  1. Rukolę oraz bazylię myjemy i osuszamy. Szparagi oczyszczamy, myjemy i odłamujemy grubsze, zdrewniałe końcówki. Kroimy je na pół. Szparagi podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym 4-5 minut. Następnie wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  2. Gotujemy jajka na miękko. Pomidory myjemy, wycinamy gniazda nasienne i dzielimy na ósemki. Pomidory suszone kroimy na mniejsze części. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika.
  3. Z octu balsamicznego, miodu, oliwy i świeżo mielonego pieprzu przygotowujemy sos.
  4. Na talerzu/półmisku układamy rukolę zmieszaną z liśćmi bazylii, pomidory świeże oraz suszone, podsmażone szparagi oraz jajka przekrojone na połówki. Całość polewamy przygotowanym sosem, posypujemy słonecznikiem oraz szczyptą nasion czarnuszki.

Smacznego!

Paulina

NaTropieSmakow

Zostaw komentarz!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *