Wiosenny sezon na szparagi: właściwości i pomysł na sałatkę
Sezon na te zielone warzywa trwa od połowy kwietnia do końca czerwca, a więc trzeba się spieszyć, bo mogą już niedługo zniknąć.
Jakie są zalety jedzenia szparagów?
niska kaloryczność (21kcal/100g)
duża zawartość błonnika pokarmowego (2g/100g)
witamina A, C, E, K
witaminy z grupy B
chrom, potas, żelazo, mangan, fosfor, foliany
właściwości antyoksydacyjne
działanie diuretyczne – mniejsze ryzyko kamieni nerkowych
obniżanie ciśnienia tętniczego krwi
Jak przygotowywać szparagi?
gotowanie: szparagi należy umyć, odłamać twarde końce, młode szparagi nie wymagają obierania, a grubsze warto obrać do połowy długości. szparagi gotujemy na parze 4 minuty lub 3 minuty w małej ilości osolonej wody. należy uważać, żeby nie przegotować szparagów, ponieważ po odcedzeniu jeszcze nabierają miękkości.
grillowanie: szparagi należy posmarować oliwa i zgrillować
pieczenie: szparagi należy posmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem a następnie piec 10min w 220stC
Przepis na sałatkę ze szparagami
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej
6 zielonych szparagów
2 pomidory
garść rzodkiewek
1 cebula czerwona
1 łyżka posiekanego szczypiorku
oliwa z oliwek
sok z cytryny
posiekana natka pietruszki
roztarty czosnek
garść posiekanej bazylii
pokruszony ser feta
Sposób przygotowania:
Komosę ugotuj, wyłóż do miski i ostudź. Szparagi ugotuj, pokrój w plasterki. Rzodkiewki, cebulę posiekaj. Pomidory pokrój w kostkę. Wymieszaj składniki. Polej oliwą i sokiem z cytryny. Posyp czosnkiem, natką , szczypiorkiem i bazylią. Wymieszaj. Na wierzch połóż fetę.
Smacznego!