Wołowina z ryżem i warzywami

Szukasz pomysłu na obiad?

Przygotuj zdrowy i pożywny posiłek: duszoną wołowinę z warzywami oraz ryżem 🙂

img_4939

Składniki:

• 200 g mielonej polędwicy wołowej
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryka
• 2 marchewki
• 200 g dyni piżmowej
• 1 pietruszka
• garść liści jarmużu
• 5-6 pieczarek
• szklanka bulionu warzywnego
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego
• sól
• pieprz
• kolendra
• papryka wędzona
• ryż

Wykonanie:

1. Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Na patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1/2 łyżeczki nasion kolendry. Dodajemy mięso, patelnię przykrywamy i dusimy do momentu, gdy nie będzie już surowe.
2. Kroimy warzywa w słupki – marchewkę, pietruszkę, paprykę, dodajemy do mięsa, mieszamy. Następnie kroimy pieczarki oraz dynię. Dodajemy do reszty składników. Dodajemy szklankę bulionu, przyprawiamy do smaku (papryką wędzoną, pieprzem, solą), a następnie dusimy 10-12 minut pod przykryciem.
3. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i blanszujemy.
4. Na talerzu podajemy ryż na zblanszowanych liściach jarmużu w towarzystwie wołowiny duszonej z warzywami.

SMACZNEGO!

Paulina

Na tropie smaków

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *