Zdrowa słodycz: czekoladowe babeczki z kremem jaglanym i owocami

Wszyscy lubimy zjeść czasem coś słodkiego, ale coraz bardziej zależy nam na tym żeby było to również zdrowe.

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na pyszne babeczki, które nie tylko sprawią ogromną przyjemność Waszemu podniebieniu, ale również dostarczą cennych składników odżywczych takich jak: magnez, wapń oraz fosfor.

4-babeczki-z-kremem-jaglanym-2

Składniki: (na 6 dużych babeczek)

  • 10 daktyli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki nasion CHIA
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 6 łyżek mąki jaglanej
  • ulubione owoce, płatki kokosowe

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewamy 200 ml ciepłej wody i odstawiamy na 20 minut do namoczenia. Daktyle wraz z wodą umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy orzechy, płatki owsiane, kakao, miód oraz CHIA i ponownie miksujemy. Powinna nam powstać gęsta i kleista masa.
  2. Foremki na babeczki wykładamy przezroczystą folią spożywczą. Przygotowaną masą wyklejamy foremki. Wkładamy na noc do lodówki.
  3. Przygotowujemy krem. Puszkę mleczka kokosowego podgrzewamy w rondelku. Następnie dodajemy mąkę jaglaną oraz ksylitol. Energicznie mieszamy do momentu dokładnego połączenia się składników (najlepiej trzepaczką), krem zacznie szybko gęstnieć. Rondelek pozostawiamy na małym ogniu na 3-4 minuty, co chwilę mieszając. Krem studzimy.
  4. Wyjmujemy foremki z lodówki. Tartaletki wykładamy na talerz/półmisek, wypełniamy przygotowanym kremem i dekorujemy owocami oraz płatkami kokosa.

Babeczki są gotowe do jedzenia! Jednakże najlepiej smakują ponownie schłodzone za 2-3 godziny.

Smacznego!

Paulina

Na Tropie Smaków

Zostaw komentarz!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *