Zdrowa słodycz? Kasza jaglana na słodko

Idealny na śniadanie, deser czy kolację, opcji jest wiele. Co najważniejsze przygotowuje się ekspresowo. Zapraszam na orzechowy budyń z kaszy jaglanej. Polecam jako fajną alternatywę dla klasycznej jaglanki czy też owsianki. Jest pyszny i sycący. U mnie dodatkiem były mrożone borówki, ale równie świetnie będzie smakował z innymi mrożonymi bądź świeżymi owocami. Spróbujcie koniecznie! 🙂

Składniki: ( na 2 porcje)

  • 7 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka migdałowego (możemy użyć innego mleka roślinnego bądź zwykłego)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • banan
  • 1 łyżka prażonych orzechów laskowych
  • opcjonalnie laska wanilii
  • do podania ulubione owoce (u mnie z mrożonymi borówkami)


a9e482b8-730f-452e-af79-d8654de3cea6

Wykonanie:

1.Kaszę jaglaną płuczemy na sitku wrzątkiem, czynność powtarzamy 2-3 razy, aby nie była gorzka. Następnie przekładamy ją do rondelka, zalewamy 1,5 szklanki mleka migdałowego i gotujemy do miękkości (kasza powinna wchłonąć cały płyn) około 15-20 min, pod przykryciem na małym ogniu, w międzyczasie kilkukrotnie mieszamy. Jeżeli używamy wanilii, wyłuskujemy ziarenka z laski i dodajemy do rondelka do gotowania.

2. Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera, wlewamy 1/2 szklanki mleka migdałowego, dodajemy 2 łyżki masła orzechowego oraz obranego banana. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Podajemy z ulubionymi owocami i posypujemy prażonymi orzechami laskowymi. Zajadamy ze smakiem :)).

Smacznego!

Paulina

logo

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *